Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tysk ægtefællebeskatning er »temmelig ineffektiv«

Tyskland bruger 1.500 milliarder kroner om året på at hjælpe familier, men en stor del af pengene bruges ineffektivt, konkluderer regeringens egne eksperter.

Kritikken kommer fra et ekspertudvalg, som kansler Angela Merkels regering selv har nedsat.
Kritikken kommer fra et ekspertudvalg, som kansler Angela Merkels regering selv har nedsat.

BERLIN: En stor del af Tysklands familiepolitik er ineffektiv, uvirksom eller direkte kontraproduktiv. Den voldsomme kritik kommer ikke fra oppositionen men ifølge ugemagasinet Spiegel fra et ekspertudvalg, som kansler Angela Merkels (CDU) regering selv har nedsat. Magasinet citerer fra de foreløbige konklusioner.

Tyskland bruger årligt 200 milliarder euro - 1,5 billioner kroner - på ordninger, der især skal hjælpe børnefamilier, men mange af pengene bruges ineffektivt eller er direkte spildt, skriver eksperterne.

Børnepenge beskrives ifølge Spiegel som »kun lidt effektivt«. Den reelle pris for at hæve niveauet for børnepenge er nemlig dobbelt så høj som den nominelle pris, fordi moderen i mange tilfælde vil arbejde mindre. Ægtefællers særlige mulighed for at blive beskattet sammen beskrives som »temmelig ineffektiv« og en særlig ret til at sygeforsikre sin ægtefælle på fordelagtige vilkår kaldes »særligt ineffektiv«.

Netop familiepolitikken ventes at blive et hovedtema i den kommende valgkamp. Regeringen har vedtaget en meget omdiskuteret ordning, der træder i kraft 1. august, hvorefter en forælder kan få udbetalt 100 euro om måneden for selv at passe sit barn hjemme i stedet for at sende barnet i institution. Det er de sydtyske konservative i CSU, der har insisteret på ordningen, der spottende kaldes »komfurpenge« og kritiseres for at tilhøre en anden tid og skade arbejdsudbuddet.

Den mest lønsomme investering på børnefamilieområdet er ifølge Spiegels referat udbygning af daginstitutionspladser, som SPD og de Grønne går til valg på at sætte mere skub i. Udgifter til vuggestuer og børnehaver flyder med 48 procent tilbage i statskassen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.