Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tyrkiske skoler vil ikke længere undervise i evolution: For kompliceret og kontroversielt

Formanden for uddannelsesministeriets pensum-bestyrelse i Tyrkiet siger, at evolution er diskutabelt, kontroversielt og for kompliceret.

Arkiv: Den tyrkiske regering fortsætter bevægelsen væk fra sekularitet og mod religiøsitet. Nu vil de tyrkiske skoler ikke længere undervise i evolution.
Arkiv: Den tyrkiske regering fortsætter bevægelsen væk fra sekularitet og mod religiøsitet. Nu vil de tyrkiske skoler ikke længere undervise i evolution.

Evolution skal fjernes fra skoleskemaet i Tyrkiet.

Det siger formanden for den del af uddannelsesministeriet, der står for pensum i landet, Alpaslan Durmuş.

Han siger, at evolution er diskutabelt, kontroversielt og for kompliceret for de studerende, skriver Guardian.

»Vi mener, at de her emner ligger ud over de studerendes forståelse,« siger Durmus i en video på ministeriets hjemmeside.

I sidste uge kaldte den stedfortrædende tyrkiske premierminister, Numan Kurtulmuş, »evolutions-teorien« for »gammeldags og modbevist«.

Meldingen placerer sig midt i debatten om Tyrkiets bevægelse væk fra dens sekulære tradtioner og vil provokere den sekulære opposition i Tyrkiet. Tendensen har kunnet ses i fyringer og fængslinger af akademikere og journalister i hobetal, der startede efter det fejlslagne kupforsøg i sommeren 2016.

Også i Danmark er det tyrkiske miljø splittet internt. Således har en række danskere med tyrkiske rødder stået frem i Berlingske og fortalt, at de er blevet angivet til de tyrkiske myndigheder som »landsforrædere«. I forbindelse med folkeafstemningen om udvidede magtbeføjelser til præsident Recep Tayyip Erdogan stemte hovedparten af herboende med tyrkisk statsborgerskab ja. Splittelsen stikker dybt, skrev Berlingske i den forbindelse.

Guardian skriver, at oppositionen er bekymret for, at den tyrkiske regering er i færd med at ændre det tyrkiske samfund med inspirationer fra Det Osmanniske Rige, der var et stort, tyrkisk sultan-rige fra 1299 til 1922, hvor sultan-embeddet blev afskaffet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.