Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tyrkisk politi bruger gummikugler og tåregas mod LGBT-parade

Transkønnede trodser myndighedernes forbud og ramadanen for at demonstrere i Istanbul.

Kampklædt politi brugte også lørdag aften gummikugler for at sprede demonstranter, der protesterer over islamisters angreb mod en pladeforretning. Søndag fortsætter demonstrationerne i Istanbul. Scanpix/Ozan Kose
Kampklædt politi brugte også lørdag aften gummikugler for at sprede demonstranter, der protesterer over islamisters angreb mod en pladeforretning. Søndag fortsætter demonstrationerne i Istanbul. Scanpix/Ozan Kose

Istanbul. Kampklædt politi affyrer søndag gummikugler og tåregas i et forsøg på at sprede et halvt hundrede mennesker, der er mødt op i det centrale Istanbul for at demonstrere for transkønnedes rettigheder.

Omkring 300 politifolk har taget opstilling på Taksim-pladsen for at forhindre en planlagt parade for transkønnede, som nogle af byens LGBT-grupper - lesbiske, bøsser, biseksuelle og transkønnede - forsøger at gennemføre trods et forbud fra myndighedernes side.

Tidligere på ugen meddelte byens guvernør, at paraderne ikke må gennemføres. Han begrundede det med hensynet til den offentlige ro og orden.

Desuden markerer muslimerne netop nu den hellige fastemåned, ramadanen.

Nationalistiske grupper i Tyrkiet har sagt, at de vil forhindre søndagens parade for transkønnede og yderligere en LGBT-parade, der efter planen skal finde sted næste weekend.

Også lørdag affyrede politiet gummikugler og tåregas mod demonstranter i den tyrkiske millionby. Omkring 500 mennesker protesterede mod, at islamister havde overfaldet rockfans, som fredag aften var samlet i en pladeforretning for at lytte til det nye album fra britiske Radiohead.

Omkring 20 mænd angreb pladeforretningen og tævede kunder og ansatte i vrede over, at der blev serveret alkohol under ramadanen.

Angrebet udløste lørdagens demonstration, hvor deltagerne råbte slagord som "skulder ved skulder mod fascismen", mens de betegnede præsident Recep Tayyip Erdogan som en "tyv" og "morder".

Tyrkiske myndigheder slår jævnligt hårdt ned på regeringskritiske demonstrationer.

Istanbul har forhøjet sikkerhedsniveauet efter en række bombesprængninger i løbet af foråret, som Islamisk Stat eller militante kurdiske grupper menes at stå bag.

/ritzau/AFP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.