Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tyrkiet peger på Islamisk Stat: Derfor blev de dødsfjender

Tyrkiets premierminister antyder, at Islamisk Stat står bag angrebet i Atatürk lufthavn. Tre selvmordsbombere dræbte mindst 36 og sårede 147 sent tirsdag

Et angreb mod en lufthavn i Istanbul kostede tirsdag aften 36 mennesker livet og sårede 147.
Et angreb mod en lufthavn i Istanbul kostede tirsdag aften 36 mennesker livet og sårede 147.

MELLEMØSTEN: Ingen har endnu taget skylden for angrebet i en af verdens travleste lufthavne. Men i en udtalelse fra Tyrkiets premierminister Binali Yildirim peger efterforskningen på, at Islamisk Stat står bag angrebet, der indtil videre har kostet 36 personer livet og såret 147. Anonyme amerikanske sikkerhedskilder citeres samtidig for at sige, at Islamisk Stat sendte 35 af sine terrorister til Tyrkiet inden ramadanen for at rette angreb mod tyrkiske mål.

Tidligt onsdag morgen fordømte den kurdiske terrororganisation PKK angrebet i lufthavnen. PKK er i øjeblikket i krig med Tyrkiet i de østlige dele af landet, og har rettet en række angreb mod tyrkiske mål. Fortrinsvis, men ikke udelukkende, militære mål. Men PKK tager nu afstand fra angrebet i lufthavnen.

Størstedelen af de døde og sårede er tyrkiske statsborgere, men udlændinge er også blandt ofrene. I alt blev angrebet udført af tre selvmordsbombere. Den ene skød ind i menneskemængden ved indgangen til lufthavnen inden han bragte sig selv til sprængning. Atatürk lufthavn i Istanbul er en af de travleste i verden med omkring 60 millioner rejsende hvert år. Flytrafikken er aktiveret igen efter nogle timers lukning af lufthavnen tirsdag nat.

Angrebet rammer Tyrkiet på et tidspunkt, hvor landets forhold til Islamisk Stat, i modsætning til tidligere, er meget anspændt. Tyrkiet er i løbet af det seneste år blevet mere aktiv i kampen mod Islamisk Stat, og støtter en række af de syriske grupper, der også kæmper mod IS.

I 2013-2014 var Tyrkiet og især Atatürk lufthavn IS-jihadisternes foretrukne rute på vej til og fra den syriske slagmark. På det tidspunkt vendte de tyrkiske myndigheder det blinde øje til IS-jihadisterne, fordi forståelsen mellem Islamisk Stat og Tyrkiet på det tidspunkt var, at de to ikke angreb hinanden.

For Tyrkiets vedkommende var Islamisk Stat på det tidspunkt en nyttig partner til at holde de syriske kurdere i skak i de nordlige dele af Syrien. Op til 50.000 IS-jihadister menes at have rejst via Tyrkiet til Syrien i årene siden 2013. Ifølge officielle tyrkiske opgørelser menes omkring 2000 tyrkiske statsborgere at have sluttet sig til Islamisk Stat, og landet huser stadig mellem 3000-5000 ikke tyrkiske IS-jihadister.

Forholdet mellem Tyrkiet og Islamisk Stat begyndte for alvor at slå revner med angrebet mod den kurdiske sommerlejr i Sürüc i juli 2015. Det var det første større IS-angreb mod et mål på tyrkisk jord. Et angreb, der også i høj grad var med til at forværre forholdet mellem Tyrkiet og de kurdiske organisationer. Siden har Islamisk Stat rettet angreb mod mål i Ankara og Istanbul.

Gårsdagens angreb i Atatürk lufthavn ventes at forværre forholdet mellem Tyrkiet og Islamisk Stat yderligere. De tyrkiske myndigheder står overfor en enorm udfordring netop fordi man tidligere tillod IS-jihadister at rejse gennem landet og i mange tilfælde også at opholde sig i Tyrkiet. Spændingerne mellem IS og Tyrkiet er et klassisk eksempel, hvor væbnede islamister ender med at vende sig mod værtslandet, til trods for tidligere “venskab” og forståelser.

De kommende måneder vil vise, hvor stærkt Islamisk Stat har bidt sig fast i Tyrkiet, og ikke mindst, om de tyrkiske myndigheder har nogen form for kontrol med de jihadister, der stadig opholder sig i landet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.