Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tyrkiet lukker for WikiLeaks og forbyder akademikere at rejse

Tyskland kritiserer Erdogans udrensning. Senest er 900 politifolk og en håndfuld rektorer blevet fjernet.

WikiLeaks har varslet at udgive flere hundredetusinde hemmelige dokumenter fra Tyrkiet.
WikiLeaks har varslet at udgive flere hundredetusinde hemmelige dokumenter fra Tyrkiet.

Istanbul. Tyrkiske myndigheder har blokeret adgangen til WikiLeaks, efter at netstedet har offentliggjort flere hundredtusinder interne e-mails fra den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogans regeringsparti, AKP.

WikiLeaks begyndte tirsdag at offentliggøre næsten 300.000 e-mails og en halv million dokumenter fra AKP. De er fra perioden 2010 og frem til 6. juli i år, altså godt en uge inden det fejlslagne militære kupforsøg i Tyrkiet fredag.

WikiLeaks oplyser, at organisationen har fået fat i de mange e-mails inden kupforsøget, men har besluttet at offentliggøre dem "som svar på regeringens udrensninger efter kuppet".

Kun få timer efter, at den afslørende hjemmeside havde offentliggjort de mange e-mails, var det ikke længere muligt for tyrkiske internetbrugere at få adgang til siden.

Den tyrkiske telestyrelse siger, at der er foretaget et "administrativt tiltag" - en vending, myndighederne ofte bruger, når de med jævne mellemrum lukker adgang til diverse sider på nettet.

Tyskland fordømmer Tyrkiets mange indgreb efter kupforsøget, der blev indledt fredag aften. Den tyske regering mener, at det tyrkiske styre "tilsidesætter retsstaten" ved at slå så hårdt ned på formodede modstandere.

Onsdag blev yderligere 900 politifolk fjernet fra deres poster på grund af mistanke om, at de har forbindelse til en islamisk bevægelse, som ledes af Fethullah Gülen, og som Tyrkiet mistænker for at stå bag kupforsøget.

- Stort set hver dag ser vi nye tiltag, der tilsidesætter retsstaten og ignorerer proportionalitetsprincippet, siger den tyske regeringstalsmand Steffen Seibert ifølge AFP.

- Der er ingen tvivl om, at det er dybt bekymrende.

Tyrkiet har afsat eller suspenderet omkring 50.000 soldater, politifolk, dommere, lærere og andre siden kupforsøget. Landets vestlige allierede har udtrykt dyb bekymring over den udrensning, der tilsyneladende er i gang.

Onsdag suspenderede tyrkiske myndigheder fire rektorer fra landets universiteter og gav alle akademikere forbud mod at rejse udenlands.

Den tyrkiske uddannelsesstyrelse opfordrer desuden de akademikere, der i øjeblikket befinder sig i udlandet, om hurtigst muligt at rejse hjem.

En regeringskilde forklarer, at det er et midlertidigt tiltag, der skal mindske risikoen for, at de ansvarlige bag det mislykkede kupforsøg flygter ud af landet.

TRT meddeler, at Istanbul Universitet har fjernet 95 akademikere fra deres job.

Beslutningen om at nedlægge rejseforbud for akademikere kommer dagen efter, at 1577 dekaner på universiteter over hele Tyrkiet blev fjernet fra deres poster. Samme dag har Tyrkiet ligeledes frataget licenser for 21.000 lærere på private skoler.

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.