Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tyrkiet: Danmark hindrer terrorkamp ved at afvise udlevering

Tyrkiet kritiserer i skarpe vendinger den danske beslutning om ikke at udlevere en 42-årig terrormistænkt.

Ankara. Det er et "tilbageslag i den internationale kamp mod terrorisme", når Danmark ikke udleverer en 42-årig terrormistænkt mand til Tyrkiet.

Sådan lyder kritikken fra det tyrkiske udenrigsministerium, dagen efter at en 42-årig usbeker blev løsladt fra varetægtsfængsling i Danmark.

De tyrkiske myndigheder mistænker ham for at have skaffet de våben, der blev brugt ved et angreb på natklubben Reina i Istanbul nytårsdag 2017.

Tyrkiet havde begæret manden udleveret fra Danmark, men det afviste Rigsadvokaten altså tirsdag. Derfor blev han i stedet løsladt.

- Danmarks beslutning om at afvise Tyrkiets anmodning om udlevering af personen, der mistænktes for at være direkte relateret til terrorangrebet, hvor 39 personer med forskellige nationaliteter blev dræbt, er et tilbageslag i den internationale kamp mod terrorisme, lyder det.

Udtalelsen kommer i en pressemeddelelse fra det tyrkiske udenrigsministerium, skriver det statslige nyhedsbureau Anadolu.

Her kalder ministeriet i øvrigt Danmarks beslutning for en "krænkelse af FN's beslutninger om bekæmpelse af Islamisk Stat".

Samtidig understreger ministeriet, at Tyrkiet selv har gjort meget for at bekæmpe den militante gruppe Islamisk Stat.

- Derfor burde alle parter handle med samme beslutsomhed, lyder det.

Den 42-årige mand, der er bosat i Vejle, havde siddet varetægtsfængslet siden 19. juli, efter at Tyrkiet bad om at få ham udleveret.

Han er fra Usbekistan, men har boet en årrække i Danmark.

Mandens forsvarsadvokat, Michael Juul Eriksen, kunne tirsdag ikke komme nærmere ind på, hvorfor den 42-årige ikke blev udleveret.

- Rigsadvokaten har besluttet, at han ikke kan udleveres til Tyrkiet, og derfor er han blevet løsladt, lød udtalelsen fra Michael Juul Eriksen.

Hos Sydøstjyllands Politi fortæller chefanklager Jan Østergaard, at den 42-årige oprindeligt blev fængslet, fordi Tyrkiet vil have ham udleveret.

- Når Rigsadvokaten så afgør, at han ikke kan udleveres, bortfalder begrundelsen for at holde ham varetægtsfængslet, forklarede han tirsdag.

Politiet efterforsker dog fortsat sagen. Og manden er stadig sigtet for at have hjulpet med at levere våben til angrebet.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.