Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tyrkerne må vente på visumfrie rejer til EU

Det er ikke en forhandlingsproces. Det er en proces, hvor man kender kravene for at få visumfrihed, siger EU.

Alle kriterier skal være opfyldt for at få visumfrihed. Det er ikke et spørgsmål, der er til forhandling, lyder det fra EU. Free/Colourbox
Alle kriterier skal være opfyldt for at få visumfrihed. Det er ikke et spørgsmål, der er til forhandling, lyder det fra EU. Free/Colourbox

80 millioner tyrkere kommer til at vente længere tid på at kunne rejse til EU-landene uden visum end aftalt for tre måneder siden.

På EU-topmødet i marts blev der opstillet det mål, at tyrkere skal kunne rejse til EU uden visum fra 30. juni som led i en aftale om, at flygtninge og migranter sendes tilbage fra de græske øer til Tyrkiet.

Men Tyrkiet mangler stadig at opfylde syv ud af 72 betingelser for at opnå visumfrihed, så det bliver forsinket.

- Jeg anser det som meget svært at forestille sig, at det bliver inden 1. juli, siger udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

- Det, der står helt klart, er, at for at opnå visumfrihed, så skal alle kriterier opfyldes, siger hun fredag efter EU's indenrigsministermøde i Luxembourg, hvor landene har taget bestik af processen.

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, sagde pludselig for en måned siden, at aftalen er, at visumfriheden skal være på plads senest i oktober, selv om det på topmødet blev aftalt 30. juni.

Et af de udestående kriterier for at opnå visumfrihed er, at Tyrkiet skal gennemføre ændringer i landets antiterrorlove for at bringe dem mere på linje med EU-standarder.

Indenrigsminister Klaas Dijkhoff fra det hollandske EU-formandskab siger, at hvis Tyrkiet vil have visumfrihed til EU, så ved de, hvad det kræver.

- Det er ikke en forhandlingsproces. Det er en proces, hvor et land ved, hvad kravene er, og så længe man ikke opfylder dem, så får man ikke visumliberalisering, siger Dijkhoff og tilføjer, at Tyrkiet dagligt arbejder hårdt for at nå i mål.

Samtidig vil EU-landene have indført en ny mekanisme, der gør det nemmere at suspendere indgåede aftaler om visumfrihed, hvis forudsætningerne ændrer sig, eller hvis visumfriheden bliver misbrugt.

Den mekanisme skal også vedtages af Europaparlamentet, og det ventes at ske i juli.

Også Georgien, Ukraine og Kosovo har kurs mod visumfrihed til EU. Men flere lande, blandt andre Tyskland, frygter, at det vil føre til højere kriminalitet begået af tilrejsende kriminelle bander.

- Vi vil arbejde videre med de bekymringer for at nå frem til en aftale, siger Klaas Dijkhoff.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.