Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tyrkere i Tyskland må ikke stemme om dødsstraf i hjemlandet

Hvis Tyrkiet holder folkeafstemning om at genindføre dødsstraf, vil Tyskland stå i vejen for vælgere her.

ARKIVFOTO
ARKIVFOTO

Berlin. Tyskland vil forbyde landets tyrkiske statsborgere at stemme ved en mulig folkeafstemning i Tyrkiet om at genindføre dødsstraf.

Det siger Steffen Seibert, der er talsmand for forbundskansler Angela Merkel og den tyske regering.

Der er endnu ikke konkrete planer om en afstemning, hvor tyrkerne kan kræve dødsstraf tilbage. Dog tager Tyskland allerede nu afstand fra muligheden.

»Det er politisk utænkeligt, at vi vil tillade en sådan afstemning i Tyskland om et emne, der strider imod vores forfatning og de europæiske værdier,« siger Seibert.

»Hvis et andet land vil afholde et valg eller en afstemning på sine ambassader eller konsulater i Tyskland, skal det godkendes først,« siger han videre.

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, har tidligere sagt, at han er parat til at gøre det muligt for landets dommere igen at kunne dømme en person til døden.

Han vil derfor ikke tøve med at underskrive en lov om dødsstraf, hvis folket ønsker det.

I forbindelse med en folkeafstemning i april kritiserede Erdogan i skarpe vendinger en række europæiske lande. Det skete, efter at Holland og Tyskland forhindrede tyrkiske ministre i at føre valgkamp i landene.

Cirka 1,4 millioner tyrkiske statsborgere i Tyskland kan stemme ved valg i Tyrkiet. Omkring halvdelen af dem stemte ved folkeafstemningen om flere magtbeføjelser til den tyrkiske præsident.

Idéen om at genindføre dødsstraf er blevet mødt med protester og advarsler fra flere europæiske lande.

Det går imod betingelserne for Tyrkiets nuværende medlemskab af Europarådet og ønske om at komme med i EU.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.