Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tusinder demonstrerer for LGBT-rettigheder i Europa

Regnbueflagene blafrede rundt om i Europa lørdag. Også i flere af de lande, hvor LGBT-rettighederne er færre.

I Bulgarien var det 11. gang, at LGBT-personer - lesbiske, bøsser, biseksuelle og transkønnede - holdt prideparade i hovedstaden Sofia. Tusindvis af mennesker gik gennem byen for at protestere mod diskrimination af LGBT-personer. Dimitar Dilkoff/Ritzau Scanpix
I Bulgarien var det 11. gang, at LGBT-personer - lesbiske, bøsser, biseksuelle og transkønnede - holdt prideparade i hovedstaden Sofia. Tusindvis af mennesker gik gennem byen for at protestere mod diskrimination af LGBT-personer. Dimitar Dilkoff/Ritzau Scanpix

Riga. Tusindvis af mennesker gik lørdag i optog gennem gaderne i flere europæiske hovedstæder og storbyer for at demonstrere mod diskrimination og for lige rettigheder for LGBT-personer.

De fredelige paradeoptog fandt sted i hovedstæderne i Polen, Rumænien, Bulgarien, Letland, Kroatien, Italien og Grækenland.

I den lettiske hovedstad, Riga, vurderer arrangørerne, at omkring 8000 mennesker gik med i paraden.

- Letland er på sidstepladsen i Europa, når det gælder LGBT-personers rettigheder, siger en af arrangørerne, Kaspars Zalitis.

- Der er ingen beskyttelse mod hadforbrydelser, ingen respekt for transpersoner, og derfor mener vi, at det er et hastespørgsmål, siger han.

Inden paraden i Riga indledte en mindre gruppe en moddemonstration, efter at en højreorienteret gruppe havde opfordret til at vise modstand mod "promovering af homoseksualitet".

I den polske hovedstad, Warszawa, gik tusindvis af mennesker gennem gaderne i den årlige "Lighedsparade". Det er en protest mod diskrimination i alle former - ikke kun mod LGBT-personer, men også mod kvinder, etniske mindretal, handicappede og andre minoriteter.

Med den nuværende polske højreregering er der ikke udsigt til, at ægteskab mellem to personer af samme køn bliver tilladt i Polen. Men det lagde ikke en dæmper på festen i Warszawas gader.

- Jo værre den politiske atmosfære er, desto bedre er stemningen til paraden, sagde den 55-årige radiotekniker Michal Niepielski, der gik med i optoget.

Foruden Polen og Letland er der flere andre EU-lande, der ikke tillader eller anerkender ægteskab mellem to personer af samme køn. Det er Rumænien, Slovakiet, Bulgarien og Litauen.

/ritzau/AFP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.