Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tusinder af kvinder, mænd og børn er voldtaget i Syrien

- Voldtægter af kvinder og piger er dokumenteret af FN i regeringens politiske og militære centre.

ARKIVFOTO: Mennesker på vej væk fra Ghouta
ARKIVFOTO: Mennesker på vej væk fra Ghouta

Genéve. De syriske regeringsstyrker og deres allierede har voldtaget og forgrebet sig på kvinder, piger og mænd og drenge i stort omfang, siger FN i en ny rapport.

Voldtægterne har haft til hensigt at straffe modstanderne af regimet.

Ifølge FN's efterforskere er den seksuelle vold en krigsforbrydelse og en forbrydelse mod menneskeheden.

Efter syv års krig har repræsentanter for FN talt med 454 personer - overlevere, øjenvidner, slægtninge, afhoppere, advokater og læger - som blandt andet beskriver voldtægter af civile under husundersøgelser i begyndelsen af krigen og senere i interneringsanlæg og militære fængsler.

Det yngste offer, der nævnes i rapporten, er en niårig pige.

»Seksuel vold mod kvinder og mænd anvendes for at få dem til at komme med tilståelser, for at tvinge oplysninger ud af dem, som straf og for at terrorisere oppositionsgrupper«, hedder i det i rapporten, som dokumenterer seksuelle krigsforbrydelser i blandt andet Aleppo, Deraa, Homs, Hama og i hovedstaden Damaskus.

»Voldtægter af kvinder og piger er dokumenteret i 20 af regeringens politiske og militære centre, mens voldtægter af mænd og drenge er dokumenteret i 15.«

En af de uafhængige efterforskere, Paulo Pinheiro, har siden 2011 været med til at udarbejde lister over personer, som begår voldtægter og seksuelle overgreb.

Han vil ikke offentliggøre nogle navne, men han oplyser, at en række voldtægter er blevet begået af højtstående embedsmænd.

Også forskellige oppositionsgrupper har begået voldtægter og tortur, men "det har været i betydeligt mindre omfang", hedder det i rapporten.

Den ekstremistiske bevægelse Islamisk Stat og andre jihadistgrupper har stået bag voldtægter, brutale henrettelser af personer som straf for ægteskabsbrud eller homoseksualitet, og de har tvunget piger til "ægteskaber".

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.