Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tunesien truet af kaos efter drab på oppositionsleder

Demonstrationer i flere tunesiske byer efter drab på oppositionsleder kan sammen med politisk ustabilitet bane vejen for ny revolte.

TUNESIEN: Situationen i Tunesien efter onsdagens drab på oppositionslederen Shokri Balaid har gennem det seneste døgn udviklet sig så voldeligt, at det totale kaos lurer om hjørnet i landet, hvor »Det arabiske forår« blev født i december 2010 med en ung mands selvmordsbrænding.

Tusindvis af tunesere har indtaget gader og pladser for at protestere mod den siddende regering domineret af det moderate islamistiske Ennahda-parti, som de beskylder for at stå bag drabet og være for eftergivende i forhold til de religiøst yderligtgående salafister.

Torsdag var der heftige sammenstød i hovedstaden Tunis og i flere byer i det centrale Tunesien, hvor demonstranter smed benzinbomber mod politiet, der svarede igen med tåregas. I Tunis har demonstrationerne foreløbig kostet en politibetjent livet, og fredagens begravelse af Shokri Balaid i Tunis truer med at blive den foreløbige kulmination på uroen, fordi landets fagforeninger samtidig har opfordret til generalstrejke.

Frankrig, den tidligere kolonimagt, har beordret alle franske skoler i Tunis lukket fredag og lørdag af frygt for voldsomheder. Samtidig er den politiske situation i landet ikke blevet mindre turbulent.

Efter drabet på Shokri Balaid erklærede en stor del af oppositionen, at de ville trække sig ud af Tunesiens midlertidige parlament - den grundlovsgivende forsamling. Det fik premierminister Hamdi Jebali, der er formand for Ennahda-partiet, til at beslutte at opløse regeringen og erstatte ministrene med teknokrater, indtil der kan holdes parlamentsvalg.

Efterfølgende erklærede Ennahdas viceformand, Abdelhamid Jelassi ifølge Reuters, at Hamdi Jebali ikke har opbakning til sin beslutning i partiet, og »ikke har spurgt om partiets holdning«. I stedet skal der dannes en koalitionsregering, siger han, men forhandlinger om sådan en regering har stået på i flere måneder uden resultat, fordi Ennahda ikke har villet afgive ministerposter. Samtidig afviser de største oppositionspartier også forslaget om en teknokratregering.

Tunesiens grundlovsgivende forsamling har endnu ikke kunnet enes om en ny forfatning, som skal bane vej for et parlamentsvalg. Også det understreger den usikre situation, som den danske Tunesien-ekspert, Rikke Hostrup Haugbølle, ph.d.-stipendiat ved Københavns Universitet, ikke tøver med at erklære, rummer kimen til en ny opstand:

»Der er et potentiale til, at det godt kan blive til noget andet, end at det bare er nogle partier som ikke kan blive enige. Det afhænger af, hvordan befolkningen reagerer på de politiske udspil, men samtidig er der stor utilfredshed med, at revolutionen ikke har bragt det, som folk håbede på,« siger Rikke Haugbølle.

Hun peger på, at mange tunesere er blevet arbejdsløse og har dårligere levevilkår end før oprøret:

»Så der er en mulighed for, at befolkningen bredt vil bruge det her som afsæt til store demonstrationer, og hvis først det scenarium bliver koblet til det politiske vacuum, der er i øjeblikket, så kunne det meget vel føre til endnu et meget stort vendepunkt og ligefrem en ny fase af oprøret i Tunesien,« lyder Rikke Haugbølles vurdering.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.