Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Trumps tidligere udenrigsminister: Demokratiet er i fare

Hvis fakta hele tiden angribes, så kan vi miste friheden, siger Rex Tillerson i et svirp til præsidenten.

Når vi som folk bliver usikre på sandheden, så bliver vi usikre på Amerika, siger tidligere udenrigsminister Rex Tillerson på et militærcollege i Virginia. Scanpix/Alex Wong/arkiv
Når vi som folk bliver usikre på sandheden, så bliver vi usikre på Amerika, siger tidligere udenrigsminister Rex Tillerson på et militærcollege i Virginia. Scanpix/Alex Wong/arkiv

I et slet skjult angreb på præsident Donald Trump advarer USA's tidligere udenrigsminister Rex Tillerson om, at landet er ramt af en etisk krise, som bringer demokratiet i fare.

Det siger han i en tale til studerende på Virginia Military Institute.

Han hæfter sig ved, at fakta angribes. Det kan i værste fald føre til tabet af frihed, hvis ikke det bliver modgået.

Kun samfund, der er i stand til at søge sandheden og sætte spørgsmålstegn ved alternative fakta, kan siges at være rigtig frie, mener han.

»Når vi som folk, et frit folk, bliver usikre på sandheden, selv når det gælder de mest simple spørgsmål, så bliver vi usikre på Amerika,« siger han.

Hvis amerikanere ikke konfronterer »krisen i vores samfund i forhold til etik og integritet«, så »vil det amerikanske demokrati, som vi kender det, bevæge sig ind i tusmørket«, lyder hans advarsel.

Tillerson nævner ikke sin tidligere chef ved navn. Men han hentyder til nogle af Trumps handlinger, for eksempel at ignorere USA's allierede eller at benægte, at frihandel er en forudsætning for global vækst.

»Vi må aldrig tage disse langvarige alliancer for givet,« mener han.

Det er synspunkter, som Tillerson og andre tidligere har fremført over for Trump, men som præsidenten har ignoreret.

I stedet opsagde han internationale aftaler som den globale klimaaftale fra Paris og atomaftalen med Iran, og han truede med straftold på varer fra Europa, Japan og Sydkorea - USA's allernærmeste allierede.

»Mange herhjemme mangler stadig fuldt ud at favne den globale økonomi og at indse, at med disse forandringer kommer der både udfordringer og muligheder,« siger han.

Tillerson, den tidligere topchef i olieselskab ExxonMobil blev af europæerne regnet som en moderat udenrigsminister. Han måtte i marts i en Twitter-meddelelse fra Trump læse, at han var fyret.

/ritzau/AP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.