Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Trump vælger 49-årig konservativ til højesteretsdommer

Donald Trump nominerer den 49-årige stærkt konservative Neil Gorsuch til den ledige post i USA's højesteret.

49-årige Neil Gorsuch er stærkt konservativ og var på forhånd blandt de to favoritter til nomineringen som den niende dommer i USA's højesteret. Reuters/Carlos Barria
49-årige Neil Gorsuch er stærkt konservativ og var på forhånd blandt de to favoritter til nomineringen som den niende dommer i USA's højesteret. Reuters/Carlos Barria

Præsident Donald Trump nominerer 49-årige Neil Gorsuch som den niende dommer i USA's magtfulde højesteret. Det meddeler han på et pressemøde tirsdag aften lokal tid.

Gorsuch er stærkt konservativ og var på forhånd blandt de to favoritter til nomineringen, skriver nyhedsbureauet Reuters. Den anden var Thomas Hardiman.

Han er den yngste kandidat til en plads i USA's højesteret i mere end et kvart århundrede.

Neil Gorsuch er fra Denver, hvor han sidder som dommer i appelretten. En stilling han blev udnævnt til i 2006 af den tidligere republikanske præsident, George W. Bush.

44-årige Gorsuch betragtes som en konservativ intellektuel og er kendt for sin støtte til religiøse rettigheder, skriver Reuters.

Neil Gorsuch skal godkendes af Senatet, hvor Republikanerne har flertallet.

Ifølge en unavngiven embedsmand i Trumps administration er Neil Gorsuch en mainstreamdommer, der forholdsvis let kan blive godkendt af Senatet.

Det ventes således, at udnævnelsen atter vil give et konservativt flertal i USA's øverste domstol.

Trump havde på forhånd givet udtryk for, at han vil have en dommer, der er imod abort, og som støtter amerikanernes ret til at eje våben.

En af de ni pladser i højesteretten har været tom siden februar 2016, da den konservative dommer Antonin Scalia døde.

Siden da har der været fire dommere, der betragtes som liberale, og fire der betragtes som konservative. Stemmeligheden giver risiko for, at USA's højesteret ikke kan træffe beslutning i visse sager.

Trumps valg af dommer kan dermed blive afgørende for flere af de mærkesager, som Republikanere og Demokrater er uenige om.

Det gælder blandt andet abortlovgivning og en stramning af våbenloven.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.