Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Trump udskyder USA's store klimabeslutning

Jeg annoncerer min beslutning om Parisaftalen i løbet af de kommende dage, skriver Donald Trump på Twitter.

Præsident Donald Trump trækker USA ud af Paris-klimaaftalen, skriver Reuters med henvisning til Axios.
Præsident Donald Trump trækker USA ud af Paris-klimaaftalen, skriver Reuters med henvisning til Axios.

Efter flere anonyme meldinger fra Det Hvide Hus om, at Donald Trump vil trækker USA ud af den internationale klimaaftale fra Paris, fløjter præsidenten til pause.

»Jeg vil annoncere min beslutning om Parisaftalen i løbet af de kommende dage,« skriver Donald Trump på Twitter.

Tidligere onsdag skrev onlinemediet Axios med baggrund i to anonyme kilder med direkte viden om beslutningen, at Trump havde truffet sin beslutning. USA trækker sig.

Siden fulgte flere andre kilder fra Det Hvide Hus med samme melding.

En fuldstændig og formel udtræden af aftalen kan tage op til tre år at gennemføre.

En beslutning om at forlade klimaaftalen vil være det mest markante brud, som Trump kan gennemføre, i forhold til den klimapolitik der blev ført under forgængeren Barack Obama.

Aftalen var et af de vigtigste politiske resultater for den tidligere præsident.

FN-aftalen fra 2015 lægger op til, at klodens opvarmning skal holdes under maksimalt 1,5-2 grader i forhold til det førindustrielle niveau.

Men aftalen er i sig selv utilstrækkelig til at nå målet, og den er ikke juridisk bindende.

Trump har tidligere kaldt klimaforandringer »et svindelnummer«, der er opfundet af Kina. Han truede i sin valgkamp med at trække USA ud af aftalen.

Under G7-topmødet i sidste uge nægtede Trump at støtte Paris-klimaaftalen. Han tweetede derefter, at han ville træffe beslutning i sagen i denne uge.

Dermed er de store industrilande usædvanligt splittede.

De øvrige lande i G7 har dybt beklaget Trumps holdning.

»Statscheferne og regeringscheferne i Canada, Frankrig, Tyskland, Italien, Japan og Storbritannien samt EU-præsidenten og formanden for EU-Kommissionen bekræfter deres stærke forpligtelse til hurtigt at implementere Parisaftalen,« hed det i sluterklæringen fra G7-topmødet på Sicilien.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.