Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Trump til Abbas: »Du lyver!«

Den israelske TV-station Kanal 2 citerer amerikansk kilde for at kalde det nylige møde mellem præsident Donald Trump og den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, for »meget anspændt«. Palæstinensisk rådgiver kalder det en »fabrikering«

epa05983074 USAs præsident Donald Trump og den palæstinensiske præsident Mahmoud Abbas efter mødet mellem de to i Betlehem den 23. maj 2017. Ifølge israelske medier kaldte Donald Trump den palæstinensiske præsident for en løgner. EPA/ATEF SAFADI
epa05983074 USAs præsident Donald Trump og den palæstinensiske præsident Mahmoud Abbas efter mødet mellem de to i Betlehem den 23. maj 2017. Ifølge israelske medier kaldte Donald Trump den palæstinensiske præsident for en løgner. EPA/ATEF SAFADI

»Du førte mig bag lyset i Washington«.

Det var, ifølge en amerikansk kilde, som den israelske TV-station Kanal 2 citerer, det allerførste USAs præsident, Donald Trump, sagde til den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, da de to mødtes for nylig i Betlehem.

Eller rettere råbte.

»Du talte om fred i Washington, men Israel har vist mig, at du selv er med til at opildne til had,« råbte Donald Trump, ifølge Kanal 2 til den palæstinensiske præsident, da mødet mellem de to begyndte i Betlehem for snart to uger siden.

De to mødtes efter Donald Trumps møde med Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, i Jerusalem dagen forinden. Og mens israelske medier beskriver Netanyahus møde med Trump som »et møde mellem venner« omtales mødet mellem Trump og Abbas i Betlehem nu som noget nær en katastrofe.

»Palæstinenserne var i chok,« siger den unavngivne amerikanske kilde til Kanal 2. »Efter at Trump havde hævet stemmen, fortsatte mødet i en meget anspændt atmosfære.«

Ahmad Majdalani, en af de palæstinensere der hører til Mahmoud Abbas' inderkreds, siger til dagbladet Jerusalem Post, at det er »en total fabrikering og en løgn«.

En anden palæstinensisk toprådgiver siger til det israelske dagblad Maariv, at Israel har fabrikeret nyheden om mødet mellem Trump og Abbas, for at fremstille palæstinenserne som dem, der er skyld i fredsprocessens sammenbrud.

Israel beskylder ledelsen i Det Palæstinensiske Selvstyre for at opildne til had. Blandt andet ved at opkalde gader, skoler og centre efter palæstinensere, der har begået terrorangreb mod israelere.

Donald Trumps besøg i Israel og Det Palæstinensiske Selvstyre fokuserede på fredsprocessen mellem Israel og selvstyret. Det forventes, at den amerikanske præsident i løbet af kort tid vil præsentere en omfattende fredsplan, og det vækker nervøsitet i begge lejre, for ingen kender planens detaljer, og både Israel og palæstinenserne frygter, at USA vil forsøge at presse dem til indrømmelser.

I Israel anses Donald Trumps besøg for at være meget vellykket. Trump roste Israel for at være innovativ, og kemien mellem Benjamin Netanyahu og Donald Trump var tydeligt positiv. Det faktum, at Donald Trump i alle sine taler også personligt takkede Netanyahus hustru, Sarah, opfattes som et bevis på, at kemien var i top.

Og efter at Donald Trumps taler er blevet gennemanalyseret, er den overordnede konklusion, at Israel fik roser, mens palæstinenserne fik »stikpiller« her og der.

Efter mødet med Mahmoud Abbas i Betlehem, kritiserede Donald Trump den palæstinensiske ledelse i sin tale ved at bringe selvstyrets økonomiske støtte til fanger, der er dømt for terrorvirksomhed, op.
»Man kan ikke bekæmpe terror i et samfund, der hylder og endda belønner terrorister,« sagde Donald Trump i sin tale i Betlehem.

Mange af de palæstinensiske fanger, der afsoner domme for terrorvirksomhed i israelske fængsler, modtager faste månedlige beløb fra den palæstinensiske befrielsesorganisation PLO.

Efter mødet mellem Abbas og Trump fandt der demonstrationer sted flere steder på Vestbredden.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.