Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Trump skrotter stillehavs-aftalen og vil genforhandle NAFTA

- Vi skal mødes med Canadas premierminister, og vi skal mødes med Mexicos præsident, siger Trump.

Den amerikanske præsident, Donald Trump lover at indlede en genforhandling af Den Nordamerikanske Frihandelsaftale, Nafta, ved kommende møder med ledere fra Mexico og Canada.

- Vi skal mødes med Canadas premierminister, og vi skal mødes med Mexicos præsident, siger Trump.

Den nye amerikanske leder vil møde sin mexicanske modpart, Enrique Peña Nieto, den 31. januar. Der er endnu ikke fastsat en dato for det første møde mellem Trump og den canadiske premierminister, Justin Trudeau.

Trump roser den mexicanske leder og siger, at han venter sig store resultater i forhandlinger med Mexico.

Under valgkampen foretog Trump et overraskelsesbesøg i Mexico for at fremstå som en kompetent statsmand på den internationale scene.

Mødet var kontroversielt, da Peña Nieto og Trump modsagde hinandens udlægninger af mødets forløb. Trump sagde til journalister, at de ikke havde talt om en grænsemur, som Trump vil bygge.

Den mexicanske præsident insisterede imidlertid på, at han "havde gjort det klart, at Mexico ikke vil betale for muren."

Under valgkampen kaldte Trump Nafta for "den værste handelsaftale, som USA nogensinde har underskrevet. Han svor, at han ville havde den genforhandlet eller rive den midt over.

Siden Trumps valgsejr i november har både Mexico og Canada udtrykt vilje til genforhandling af aftalen.

Trump sagde på det ene valgmøde efter det andet, at aftaler som Nafta, der er en slags indre marked mellem USA, Canada og Mexico, koster amerikanske arbejdspladser.

Det samme siger han om handelsaftalen TPP, som omfatter USA og Canada samt en række andre lande omkring Stillehavet og i Asien. Deriblandt Japan og Australien.

Aftalen er forhandlet færdig og støttes af tidligere præsident Barack Obama. Men den mangler at blive godkendt af Senatet i den amerikanske kongres.

Trump har betegnet TPP som en "frygtelig aftale", der vil "voldtage" USA ved at flytte arbejdspladser til lande med lavere lønninger.

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.