Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Trump roser USA's fremragende forhold til Kina efter topmøde

Xi siger i erklæring, at topmøde med præsident Donald Trump i Florida havde "en helt enestående betydning".

Præsident Donald Trump taler under et bilateralt møde fredag med Kinas præsident, Xi Jinping, på feriecenteret Mar-a-Lago i Florida.- Vi har gjort fantastiske fremskridt i vores forhold til Kina, hedder det i erklæringerne fra Trump. Reuters/Carlos Barria
Præsident Donald Trump taler under et bilateralt møde fredag med Kinas præsident, Xi Jinping, på feriecenteret Mar-a-Lago i Florida.- Vi har gjort fantastiske fremskridt i vores forhold til Kina, hedder det i erklæringerne fra Trump. Reuters/Carlos Barria

Præsident Donald Trump havde gemt sin ophidsede antikinesiske Twitter-retorik helt væk, da han mødtes med den kinesiske leder, Xi Jinping. Kina blev i stedet hyldet som en modpart, som USA har et "fremragende" forhold til.

- Vi har gjort fantastiske fremskridt i vores forhold til Kina, hedder det i erklæringerne fra Trump ved afslutningen af første møde med den kinesiske præsident på den amerikanske leders private feriested Mar-a-Lago i Florida.

Den venlige og opbyggelige tone fra Trump står i kontrast til de fordømmelser, som han fremsatte om Kina under valgkampen.

Her anklagede han kinesere for at "voldtage" den amerikanske økonomi. Han lovede at indføre en hård told for at rette op på, hvad han kaldte uretfærdige økonomiske relationer.

Xi gengældte de varme ord fra Trump og sagde, at deres topmøde havde "en helt enestående betydning".

Han takkede Trump mange gange for den varme velkomst, han havde fået, og inviterede sin vært til Kina senere på året. En dato er endnu ikke fastsat.

- Vi kom til en gensidig forståelse, hedder det i udtalelserne fra Xi.

Den gode forståelse var der også bag kulisserne, hvor den amerikanske præsidents børnebørn sang en traditionel kinesisk ballade for Xi og fik ros i et tweet fra deres "meget stolte" mor, Ivanka.

- Både stemningen og kemien mellem de to ledere var positiv. Det var deres fælles tilgang til mødet, som var afgørende for tonen, siger den amerikanske udenrigsminister, Rex Tillerson, og tilføjer:

- Vi har det alle godt med udfaldet af dette topmøde.

USA's handelsminister, Wilbur Ross, siger til Reuters, at kineserne under besøget viste interesse for udspil, som vil mindske Kinas handelsoverskud, da landet dermed kan bekæmpe inflation.

- Det er første gang, at jeg har hørt dem tale om det i en bilateral sammenhæng, siger han.

Ross afviste at svare på spørgsmål om, hvorvidt USA vil slå ned på Kinas manipulation af dets valutakurs.

Trump skal personligt have informeret Xi om USA's angreb på en syrisk flybase fredag. De kinesiske reaktioner på angrebet har været tilbageholdende.

USA og Kina er blevet enige om at samarbejde om et forsøg på at begrænse Nordkoreas atomvåbenprogram.

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.