Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Trump-rådgivere: Trudeau har dolket USA i ryggen

Canadas premierminister får skarp kritik af Trumps toprådgivere, efter at Trump trak sig fra G7-erklæring.

Justin Trudeau (t.h.) sammen med USA's præsident, Donald Trump, på weekendens G7-topmøde i Canada - inden den gode stemning ændrede sig. Christinne Muschi/Reuters
Justin Trudeau (t.h.) sammen med USA's præsident, Donald Trump, på weekendens G7-topmøde i Canada - inden den gode stemning ændrede sig. Christinne Muschi/Reuters

Tonen er usædvanligt bitter dagen efter, at den amerikanske præsident, Donald Trump, trak sin opbakning til G7-topmødets fælleserklæring tilbage.

Amerikanske toprådgivere taler om "en særlig plads i helvede" for Canadas premierminister, Justin Trudeau, som ifølge Trump og hans medarbejdere er årsag til miseren.

- Han har virkelig stukket en kniv i ryggen på os, siger Trumps økonomiske toprådgiver, Larry Kudlow, til tv-stationen CNN.

Trumps handelsrådgiver, Peter Navarro, retter en lige så krads kritik mod lederen i USA's naboland mod nord.

- Der er en særlig plads i helvede for enhver leder, som med dårlige hensigter indgår i diplomati med præsident Donald J. Trump og derpå forsøger at dolke ham i ryggen på ham på vej ud ad døren, siger Navarro i tv-udsendelsen "Fox News Sunday".

- Det er, hvad svage og uærlige Justin Trudeau gjorde, tilføjer han.

Trudeau var vært for det to dage lange møde mellem lederne fra landene i G7.

Han sluttede af med en pressekonference, hvor han erklærede sig utilfreds med Trumps ekstra told på stål og aluminium, som Trump indførte fra den 1. juni, og som har skabt nervøsitet for en global handelskrig.

Han tilføjede, at Canada vil komme med et modsvar 1. juli.

I sit tweet skriver Trump, at Trudeau "optrådte så forsagt og mild under vores G7-møder, for derefter at holde en pressekonference efter at jeg rejste, hvor han sagde, at "USA's told er en form for fornærmelse", og at han "ikke vil lade sig kommandere rundt med"".

- Meget uærligt og svagt, sluttede Trump sit tweet.

Søndag kommer Trumps økonomiske toprådgiver med en antydning af, hvad der kan have forårsaget vreden i Det Hvide Hus.

Ifølge Larry Kudlow ser Trump sådan på det, at Trudeau har fået Trump til at fremstå svag inden det historiske topmøde med den nordkoreanske leder, Kim Jong-un.

Den amerikanske præsident vil ikke "lade en canadisk premierminister kommandere rundt med sig. Kim må ikke se amerikansk svaghed", siger Kudlow ifølge nyhedsbureauet AP.

Trudeau afviste natten til søndag dansk tid, at han har fremsat udtalelser, som skulle være overraskende for Trump.

- Premierministeren sagde ikke noget, han ikke har sagt før - hverken offentligt eller i private samtaler med præsidenten, hed det i en erklæring fra Trudeaus kontor.

I Berlin understreger Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, at EU-landene i lighed med Canada vil komme med et modsvar på Trumps ekstra told.

- Tilbagetrækningen, der skete via et tweet, er selvfølgelig nedslående og lidt deprimerende, siger Merkel i et interview med den tyske tv-station ARD.

/ritzau/AFP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.