Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Trump: Noget skal ske med Assad

Der er ingen rolle for Assad fremover, siger udenrigsminister. USA mistænker, at Syrien beholdt kemiske våben.

Den 40-årige Hassan Youssef modtager behandling efter det formodede angreb med kemiske våben i byen Khan Sheikhoun tirsdag. Nu er der tegn på, at angrebet kan udløse en reaktion fra USA. Scanpix/Omar Haj Kadour
Den 40-årige Hassan Youssef modtager behandling efter det formodede angreb med kemiske våben i byen Khan Sheikhoun tirsdag. Nu er der tegn på, at angrebet kan udløse en reaktion fra USA. Scanpix/Omar Haj Kadour

Washington. "Noget skal ske" med Syriens præsident, Bashar al-Assad. Det siger den amerikanske præsident, Donald Trump, efter det formodede kemiske angreb i Syrien tidligere på ugen.

- Jeg synes, at det, Assad gjorde, er forfærdeligt, siger Trump til de journalister, der torsdag rejste med ham om bord på flyet Air Force One mod Florida.

- Jeg synes, at det, der skete i Syrien, er en skændsel mod menneskeheden. Han er der, og jeg formoder, at han styrer tingene, så noget skal ske, siger Trump.

Præsidenten går dog ikke så langt som til at sige, at Assad skal træde tilbage. Det gør hans udenrigsminister, Rex Tillerson, derimod.

- Assads rolle i fremtiden er usikker. Og med de handlinger, han har taget, kan det se ud, som om der ikke er nogen rolle for ham i at lede det syriske folk, siger Tillerson på en pressekonference i Florida.

Han understreger ifølge nyhedsbureauet AFP, at der vil komme et "passende svar" fra USA efter det dødelige angreb i Syrien tirsdag.

- Vi overvejer et passende svar på overtrædelserne af alle tidligere FN-resolutioner og overtrædelse af internationale standarder, tilføjer udenrigsministeren.

Amerikanske efterretningstjenester siger torsdag aften, at de mistænker, at Assad ikke afleverede alle sine kemiske våben, som det blev aftalt i 2013.

- Vi har aldrig taget Assad-regimet på ordet, da det deklarerede hele sit lager af kemiske våben, siger en amerikansk efterretningskilde, der ikke vil have sit navn frem.

- Assad har flere gange vist, at han er villig til at bruge ethvert kemisk våben, han har beholdt eller genetableret, til at angribe og terrorisere sit eget folk, siger kilden.

Hverken Tillerson eller Trump udtrykker tvivl om, at det syriske regime stod bag det angreb, der har kostet mindst 86 mennesker livet.

Ruslands udlægning af sagen er, at syriske kampfly ramte et af oprørernes depoter med kemiske våben. Ifølge russerne var det giftige udslip derfra, som dræbte de mange mennesker i byen Khan Sheikhoun.

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.