Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Trump giver ordre om at holde fangelejr i Guantanamo åben

Præsidenten gør op med sin forgængers løfte om at lukke den berygtede fangelejr, der har affødt bred international kritik.

Donald Trump vil bevare den omstridte fangelejr i Guantanamo Bay trods internationale fordømmelser. Scanpix/Alex Wong
Donald Trump vil bevare den omstridte fangelejr i Guantanamo Bay trods internationale fordømmelser. Scanpix/Alex Wong

Washington. USA's præsident, Donald Trump, underskrev tirsdag et dekret, der skal sikre, at den omstridte fangelejr i Guantanamo Bay på Cuba skal forblive åben.

Dermed gør præsidenten op med sin forgænger Barack Obamas løfte om at lukke den base, der har genereret stor international fordømmelse, siden den blev etableret i 2002.

I sin første State of the Union-tale natten til onsdag sagde Donald Trump, at han vil leve op til sit valgløfte om at holde fangelejren åben.

- Jeg har lige underskrevet et dekret, der beordrer forsvarsminister Mattis til at revurdere vores militære tilbageholdelsespolitik og holde vores faciliteter i Guantanamo Bay åbne, siger præsidenten.

Ordren åbner for, at det amerikanske militær kan sende flere fanger til basen. Den lægger i øvrigt op til, at mistænkte fra den militante bevægelse Islamisk Stat (IS) kan blive sendt til lejren.

Den tidligere præsident Barack Obama underskrev på sin første dag i Det Hvide Hus i 2009 en ordre om at lukke basen inden for et år.

Hans bestræbelser på at lukke lejren blev dog afsporet - fortrinsvist af den republikanske opposition i Kongressen.

Obama måtte derfor nøjes med at reducere antallet af indsatte fra 242 til 41 i løbet af sine otte år i Det Hvide Hus.

Fangelejren blev etableret i 2002 under George W. Bushs administration. Den var tiltænkt udenlandske formodede terrorister efter angrebet mod World Trade Center 11. september 2001.

Som præsidentkandidat lovede Donald Trump, at han ville "fylde fængslet med "skiderikker" (bad dudes).

- Vi har tidligere på tåbelig vis løsladt hundredvis af farlige terrorister for dernæst at møde dem på slagmarken, inklusive IS-lederen al-Baghdadi, som vi fangede, og som vi løsladte, siger Donald Trump med henvisning til Abu Bakr al-Baghdadi, der står i spidsen for IS.

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.