Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Trump: Folk vil have deres land tilbage. Og deres grænser.

Brexit: Den amerikanske præsident og vicepræsident er bekymrede for situationen i Europa, men Trump glæder sig over briternes exit.

Donald Trump og Barack Obama havde meget forskellige reaktioner på Brexit.
Donald Trump og Barack Obama havde meget forskellige reaktioner på Brexit.

WASHINGTON: Republikanernes præsidentkandidat, Donald Trump, greb chancen og hilste britisk exit fra EU velkommen, da han besøgte et af sine store golf-komplekser i Skotland.

Den amerikanske præsident Barack Obama og hans vicepræsident Joe Biden meddelte, at resultatet ikke var, hvad de ønskede, men sagde, at Storbritannien fortsat vil være USAs tætteste og nærmeste partner både på det udenrigs- og det handels-politiske område.

»Storbritannien forbliver en vigtig hjørnesten i NATO-samarbejdet og i USAs udenrigs- sikkerheds- og økonomiske politik sammen med EU, der har gjort så meget for at skabe stabilitet, stimulere økonomisk vækst og fremme demokratiske værdier og ideer ud over Europa og resten af verden,« lød meddelelsen fra Det Hvide Hus for få timer siden.

Og demokraternes præsidentkandidat, Hilary Clinton, holdt sig også til de diplomatiske udtalelser om, at hun respekterer resultatet af briternes folkeafstemning, hvor det blev klart, at Storbritannien forlader EU så hurtigt, det kan lade sig gøre. Men hun benyttede også lejligheden til at gøre opmærksom på, at resultatet er skelsættende, og at følgerne af den lange britiske skilsmisse med EU kræver »en sikker hånd« i Det Hvide Hus. Underforstået at det er Donald Trump ikke.

Til gengæld malede Trump med den store pensel, da han åbnede et nyt golf-resort i Skotland. Han bød afstemningen velkommen, bød et »frit« Storbritannien velkommen og lovede, at han - hvis han bliver valgt ved præsidentvalget i november - vil fremme det britisk-amerikanske samarbejde.

»Jeg mener, at den britiske afstemning ligger i forlængelse af min valgkamp i USA. Folk er vrede og skuffede over de etablerede politikere. De ønsker grænser, og de vil have deres land tilbage,«, sagde Trump.

Under flygtningekrisen og under den finansielle uro omkring euro-samarbejdet har forholdet mellem USA og Storbritannien smuldret gradvist. Ganske vist besøgte Obama den britiske premierminister, David Cameron, i april, hvor han gav udtryk for, at han håbede, at briterne blev i EU. Men Tyskland og Frankrig har længe styrket deres positioner i Washington D. C. hos den amerikanske præsident, og det kan mærkes hos briterne. Især den tyske kansler, Angela Merkel, står højt på listen over folk, Obama holder kontakt med.

Om denne tendens vil fortsætte er uvis. Men folkeafstemningen i Storbritannien har endnu engang givet de amerikanske politikere en advarsel om, at der er et politisk tomrum. Men kilder i Det Republikanske Parti siger, at Trumps udmeldinger ikke harmonerer med republikanernes politik.

»Vi ønsker ikke isolationisme. Vi ønsker at være åbne over for omverdenen, og vi lukker os ikke om os selv, som Trump mener, at man skal gøre,« siger kilden

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.