Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Trump angriber Republikanernes »rådne« valgsystem

Efter nyt nederlag til Ted Cruz får Trump svært ved at nå det krævede antal delegerede inden partikonventet.

Det var den republikanske partitop, der sørgede for, at Donald Trump ikke vandt nogen delegerede i Colorado i sidste uge, siger Trump selv mandag ifølge nyhedsbureauet AFP.

- Ja, det rådne system startede i Colorado, og folk derude er ved at blive sindssyge. De er ved at blive helt sindssyge, fordi de ikke har fået en stemme i valget. Valget var svindel, og det har jeg luret, siger Trump ifølge AFP til tv-kanalen Fox News.

Republikanerne i Colorado stemte i august om at annullere partiets traditionelle valgsystem. Det betød, at statens partiapparat fik større indflydelse på, hvem der skulle have statens delegerede, der lørdag endte med at gå til Trumps modstander Ted Cruz.

Mangemilliardæren mener, at Colorados nye valgsystem er et eksempel på, at partitoppen bærer Ted Cruz på skuldrene for at undgå, at Trump sejrer.

- Jeg har fået millioner af stemmer flere end Cruz i primærvalgene. Ikke bare et par stykker, men millioner flere, siger Trump.

- Jeg har hundredvis af delegerede mere end Cruz, og vi bliver ved med at kæmpe. Og så sker sådan noget som i Colorado, hvor man slet ikke stemmer, tordner Trump.

De seneste uger er der spekuleret kraftigt i, at ræset om at blive Republikanernes nominerede kan ende i et såkaldt åbent konvent, hvis ikke Trump får de afgørende 1237 delegerede inden partikonventet i juli.

Med Ted Cruz' sejr i Colorado skal Trump næsten rydde bordet i de resterende stater, hvis han skal nå det magiske antal delegerede.

Hvis ikke han når 1237 delegerede, kan en del af de delegerede, som Trump ellers har vundet, stemme på Ted Cruz, hvis de hellere ser ham som partiets kandidat.

Det har ifølge Trump fået Cruz-lejren til at kontakte de delegerede, som de forsøger at vinde over i deres lejr i tilfælde af, at der bliver åbent konvent.

- Det er ikke demokrati, når man gør sådan. Systemet er råddent, siger Trump.

Republikanernes næste afstemning er i New York 19. april, hvor der er 95 delegerede på spil.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.