Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Trump: Alle dårlige målinger er fake news

Donald Trump skælder ud på »fake news-medier«, som hævder, at et flertal af amerikanerne er imod ham og hans indrejseforbud - og at hans chefrådgiver er den reelle præsident.

En mandag kan være en prøvelse, og præsident Trump stod op til en mandag morgen med flere dårlige end gode nyheder. Hans dekreter om indrejseforbud var i modvind, meningsmålingerne gik den forkerte vej, hans partifæller tog afstand fra ham, og alle var efter ham, fordi han havde forsvaret Vladimir Putin.

Så klokken 4:00 lokal tid greb han sin mobiltelefon og sendte sit første tweet ud: »Alle negative målinger er fake news, akkurat som CNN, ABC, NBC målingerne i valgkampen. Beklager, men folk vil have grænsesikkerhed og ekstremt sikkerhedstjek.«

Præsidenten hentyder formentlig til udviklingen i meningsmålingerne om indrejseforbuddet. I fem ud af otte målinger er der flertal mod indrejseforbuddet, og i de seneste to målinger - fra henholdsvis CNN og Gallup - er flertallet solidt.

Udviklingen kan skyldes målingernes metodologi, men kan også skyldes den skarpe kritik fra både politiske venner og fjender.

Kritikken kulminerede, da en forbundsdommer natten til lørdag suspenderede indrejseforbuddet, og da den republikanske senatsleder, Mitch McConnell, i går fastslog, at han ikke ville sætte forbuddet til behandling i Senatet, hvis domstolene underkender præsidenten.

McConnell gav på CNN to grunde til, at han ikke ville sætte forbuddet på dagsordenen: For det første ville han vente på domstolene, og for det andet havde han og andre republikanere betænkeligheder ved det.

»Vi skal være meget forsigtige med det her. Jeg mener, at et nødvendigt sikkerhedstjek er vigtigt, men der er en fin balance mellem et nødvendigt tjek og så indblanding i folks mulighed for at rejse eller noget, der ligner en religiøs prøve.«

Og dermed har præsidentens dekreter sat sig fast, både i retssystemet og i Senatet.

Men det var ikke det eneste, som præsident Trump havde på hjerte mandag morgen. Kort efter det første tweet kom endnu ét, og det lød sådan her:

»Jeg bestemmer selv, primært baseret på en akkumulering af data, og det ved alle. Fake news-medier lyver om det for at marginalisere.«

Hvad det udbrud handler om? Sikkert, at medier har postuleret, at præsident Trumps chefrådgiver, Stephen Bannon, er den reelle præsident.

Det kulminerede, da Time for et par dage siden satte Bannon på forsiden, og da satireprogrammet SNL lørdag kørte et giftigt indslag med den pointe - og det blev ikke bedre af, at Bannon mandag morgen var på morgen-TV for at diskutere sig selv og sin rolle i Det Hvide Hus.

Så med sit tweet vil Trump givetvis fortælle, at det er ham, der bestemmer, som Politico skriver, og at han afviser, at Bannon har »marginaliseret ham i beslutningsprocessen.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.