Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tribunal fælder sidste dom over krigsforbrydelser på Balkan

Jadranko Prlic og fem andre modtager onsdag dom i sag om krigsforbrydelser under krigen på Balkan i 1990'erne.

Serge Brammertz, chefanklager for ICTY.
Serge Brammertz, chefanklager for ICTY.

Drab, tortur og voldtægter.

Anklagerne er mange mod seks bosniske kroater med tidligere toppolitiker Jadranko Prlic i spidsen i en appelsag. Onsdag fælder Det Internationale Krigsforbrydertribunal for det tidligere Jugoslavien (ICTY) dom i sagen.

Tribunalet sætter dermed punktum for knap et kvart århundredes arbejde med en række sager.

Den sidste sag er den mest komplekse i det lange retsopgør efter krigen i begyndelsen af 1990'erne.

Der er 22 anklagepunkter. Det handler blandt andet om drab, tortur, udvisninger, voldtægt, umenneskelig indespærring, ødelæggelse af ejendom og terrorisering af civile.

Alle seks er fundet skyldige i krigsforbrydelser mod menneskeheden, lovbrud, brud på krigens regler og alvorlige brud på Genèvekonventionen mellem 1992 og 1994.

Efter syv års retssag blev de idømt op til 25 års fængsel i 2013.

Dommen vil blive fulgt tæt i Kroatien, da dommen ved rettens første instans også placerede skyld hos den tidligere og nu afdøde præsident Franjo Tudjman.

Hvis dommen fra 2013 stadfæstes, åbner den en dør for en mulig erstatning til ofre.

Dommen er ICTY's sidste efter 24 års arbejde.

Der er dog endnu et par sager. Det gælder appelsager fra Radovan Karadzic og Ratko Mladic, som behandles af tribunalet MICT, der blev oprettet af FN's Sikkerhedsråd i 2010.

/ritzau/dpa

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.