Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tre egyptiske byer i undtagelsestilstand

Den egyptiske præsident har erklæret undtagelsestilstand i tre store byer efter flere dage med blodige optøjer

Mindst 33 er blevet dræbt i løbet af weekenden i Port Said, hvor en retsafgørelse førte til optøjer, der spredte sig til andre byen, som her i Kairo.
Mindst 33 er blevet dræbt i løbet af weekenden i Port Said, hvor en retsafgørelse førte til optøjer, der spredte sig til andre byen, som her i Kairo.

Den egyptiske præsident Mohamed Morsi har erklæret undtagelsestilstand i en måned i tre byer langs Suez-kanalen, hvor snesevis af mennesker er blevet dræbt i løbet af de sidste fire dage i demonstrationer mod styret.

Et natligt udgangsforbud fra klokken 21 til 6 vil gælde i de tre byer i de næste 30 dage, siger præsidenten i en tv-tale ifølge BBC.

Mindst 33 er blevet dræbt i løbet af weekenden i Port Said, hvor en retsafgørelse førte til optøjer.

Optøjerne spredte sig hurtigt til resten af landet, hvor utilfredsheden med præsident er stor.

I hovedstaden Kairo stødte vrede demonstranter sammen med sikkerhedsstyrker tæt på Tahrir-pladsen for fjerde dag i træk.

Oppositionen beskylder Morsi for at handle enerådende og for at ville presse en hurtig vedtagelse igennem af en ny forfatning, der hverken beskytter ytringsfriheden eller religion.

Samtidig bliver regeringen anklaget for at være skyld i den tiltagende økonomiske krise.

Morsi siger, at han vil »handle for Egyptens skyld«, og at det er hans »pligt« som præsident. Han inviterer samtidig politiske ledere til en »national dialog« mandag.

- Jeg har sagt, at jeg er imod undtagelsestilstande, men jeg har også sagt, at hvis jeg skal stoppe blodsudgydelserne, så vil jeg handle, siger præsidenten.

- Hvis det er nødvendigt, vil jeg gøre meget mere for Egyptens skyld. Det er min pligt, og jeg vil ikke tøve, tilføjer han.

Optøjer brød ud i Port Said efter retten dømte 21 lokale for vold, der kostede 74 mennesker livet efter en fodboldkamp sidste år.

Journalister rapporterer om en by fuld af raseri, efter de 21 blev dømt til døden på grund af fodboldoptøjerne.

Omkring 30 blev dræbt under uroligheder i byen lørdag og yderligere tre mistede livet under massebegravelsen søndag.

BNB

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.