Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Trafiklys i fortovet skal redde mobiljunkier

For at undgå at mobilkiggende fodgængere går over for rødt forsøger man sig i Sydney med trafiklys i fortovet

17 procent bruger deres smartphone, mens de færdes i trafikken, viser en undersøgelse fra det tyske bilinspektionsfirma DEKRA. I aldersgruppen 25-35 år var det hver fjerde. Foto: Iris
17 procent bruger deres smartphone, mens de færdes i trafikken, viser en undersøgelse fra det tyske bilinspektionsfirma DEKRA. I aldersgruppen 25-35 år var det hver fjerde. Foto: Iris

I den australske storby Sydney vil man fremover kunne se, hvornår man kommer til en fodgængerovergang, selv om man hænger med hovedet eller har blikket solidt plantet i sin mobiltelefon.

Det skyldes, at en række lys monteret i fortove fem steder i byen fremover vil lyse rødt og dermed advare fodgængere, der ikke magter at holde hovedet vandret, mod at krydse vejen.

»På grund af det tragiske antal fodgængere, der er døde på vejene i løbet af de seneste 18 måneder, kigger vi på alle muligheder for at gøre vejene mere sikre for fodgængere,« siger Bernard Carlon, der er chef for delstaten New South Wales’ center for vejsikkerhed til australske ABC.

I 2015 blev knap 50 procent flere fodgængere dræbt i trafikken på delstatens veje end året før.

Hvor stor en rolle smartphones spillede i ulykkerne, kan Carlon ikke sige, men ifølge ham viser forskning, at man er langt mere tilbøjelig til at løbe risici i trafikken, hvis man lytter til musik.

Forskning udført ved universitetet i Queens­land bekræfter også, at det er langt sværere at SMSe, mens man går, end de fleste forestiller sig.

»At SMSe og i mindre grad læse ens mobiltelefon påvirker ens evne til at gå og holde balancen,« udtalte hjerneforskeren Siobhan Schabrun i forbindelse med et studie fra 2014 og tilføjede, at folk også ser pudsige ud.

»Folk går som robotter. De forsøger at holde hovedet lige, så de kan holde øjnene på telefonen. De fastlåser deres arme, torso og hoved.«

»Folk tror, at det at gå er sådan en simpel færdighed, lige indtil man putter en telefon i nogens hånd,« sagde hun dengang til The Australian.

De dyre ’smombier’

For nylig viste research foretaget af det tyske bilinspektionsfirma DEKRA, baseret på 14.000 adspurgte fra en lang række europæiske storbyer, at 17 procent bruger deres smartphone, mens de færdes i trafikken. I aldersgruppen 25-35 år var det hver fjerde.

Sydney er ikke det første sted i verden, hvor sådanne fortovstrafiklys er installeret. Byerne Köln og Augsburg i Tyskland har allerede fået dem. I samme land er ordet »smombie«, der er sammensat af smartphone og zombie, blevet kåret som årets ungdomsord i november 2015, rapporterer The Guardian.

De nye trafiklys i Sydney skal foreløbig afprøves i en testperiode på et halvt år, og de forventes at koste de australske skatteydere 250.000 australske dollar, omtrent 1,2 millioner danske kroner.

Vejsikkerhedschef Bernard Carlon afviser imidlertid, at regeringen med de nye trafiklys opmuntrer til uhensigtsmæssig adfærd fra folk, som er for dovne til at kigge på de konventionelle trafiklys.

»Tingene har ændret sig i vores samfund,« udtaler han til ABC Sidney.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.