Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tortureret ekspræsident og kvindeforkæmper bliver ny chef i FN

Chiles tidligere præsident Michelle Bachelet er blevet godkendt som FN's nye menneskerettighedschef.

Michelle Bachelet var præsident i Chile i to perioder fra 2006 til 2010 og fra 2014 til marts 2018. Pablo Vera Lisperguer/arkiv/Ritzau Scanpix
Michelle Bachelet var præsident i Chile i to perioder fra 2006 til 2010 og fra 2014 til marts 2018. Pablo Vera Lisperguer/arkiv/Ritzau Scanpix

Den tidligere chilenske præsident Michelle Bachelet blev fredag enstemmigt godkendt som FN's nye menneskerettighedschef.

Efter godkendelsen brød diplomater fra de 193 FN-lande ud i klapsalver.

- Jeg er dybt ydmyg og beæret over at kunne annoncere min accept som FN's nye højkommissær for menneskerettigheder. Jeg takker generalsekretær António Guterres og generalforsamlingen for at betro mig denne vigtige opgave, skriver Michelle Bachelet på Twitter.

FN's generalsekretær, António Guterres, begrunder, hvorfor Bachelet er den rigtige person til jobbet:

- Hun var den første kvindelige præsident i Chile, den første leder af UN Women (FN's organisation for ligestilling, red.), en overlever af brutalitet fra en chilensk diktator og en læge, som forstår folks behov for sundhed og økonomiske og sociale rettigheder.

Guterres tilføjer, at den 66-årige socialist har levet "i diktaturets mørke".

Michelle Bachelets far blev fængslet for forræderi for at modsætte sig det militærkup, der i september 1973 afsatte den marxistiske præsident Salvador Allende og indsatte den højreorienterede general Augusto Pinochet i stedet.

Bachelet og hendes mor blev tortureret i et hemmeligt fængsel i to uger, før det lykkedes dem at flygte i eksil. Hendes far, general Alberto Bachelet, døde af et hjertestop efter at være blevet tortureret i månedsvis.

Generalsekretær António Guterres siger til journalister, at Michelle Bachelet overtager jobbet på et tidspunkt, hvor menneskerettigheder er udfordret.

- Had og ulighed er voksende, siger han.

- Respekt for internationale, humanitære love og menneskerettighedslove er dalende. Pladsen for civilsamfundet skrumper, og pressefriheden er under pres, tilføjer han.

Michelle overtager jobbet fra Zeid Ra'ad al-Hussein 1. september.

/ritzau/AP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.