Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Topdomstol kommer med afgørende brexit-nyt næste uge

Tirsdag vil det stå klart, om den britiske regering skal rådføre sig med parlamentet om udtræden af EU.

Højesteret i Storbritannien kommer tirsdag med en afgørelse, der er ventet med spænding af politikere og finansfolk verden over.

Det meddeler retten onsdag eftermiddag.

Den øverste domstol vil gøre det klart, om den britiske regering kan aktivere EU-traktatens artikel 50 uden at spørge parlamentet i London om lov først.

Når artikel 50 er aktiveret, bliver processen med at forlade EU formelt sat i gang.

Den britiske regering har appelleret en afgørelse fra landsretten. Den fastslog, at parlamentet skal godkende det formelle skridt, som vil markere starten på reelle skilsmisseforhandlinger mellem Storbritannien og EU.

Storbritanniens premierminister, Theresa May, har sagt, at hun formelt vil sætte gang i processen inden udgangen af marts. Senest to år efter vil briterne skulle forlade EU.

Meddelelsen om datoen for højesterets afgørelse kommer, dagen efter at Theresa May i en tale skitserede sine planer for Storbritanniens EU-exit. Det der kendes som brexit.

May sagde blandt andet, at briterne vil forlade EU's indre marked og den fælles toldunion. Hun lovede også, at den endelige aftale med EU vil skulle igennem parlamentet.

Men adskillige parlamentarikere mener, at det er alt for sent. De ønsker at få indflydelse på udgangspunktet for forhandlingerne. Ikke blot at skulle blåstemple det endelige resultat.

En række britiske medier skriver, at regeringen ventes at lide endnu et retligt nederlag i sagen. Ifølge The Guardian har ministre allerede forberedt lovtekster, der hurtigt kan blive sendt til godkendelse i parlamentet.

Højesterets afgørelse ventes tirsdag klokken 10.30 dansk tid. Samtlige 11 højesteretsdommere er med til at afgøre sagen. Det er første gang i rettens historie.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.