Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Top Gear-nørden der vandt

50 år. Han slog igennem som »Kaptajn Langsom« i succesen Top Gear, og privat minder han om den fjumrede figur fra TV. Han er en passioneret nørd, der nægter at blive voksen. Og det er hemmeligheden bag hans succes.

De fleste danskere kender ham fra TV-succesen Top Gear. Bilprogrammet der kører på uendelig repeat på TV3+. James May er den lidt kiksede fyr med halvfjerdserhåret, der sammen med Jeremy Clarkson og Richard Hammond er vært. Med op imod 350 millioner seere på verdensplan, er det et af de mest populære underholdningsprogrammer på TV overhovedet. Men James May laver meget mere end det. Han har lavet vinprogrammer og programmer om legetøj. Programmet James May’s Man Lab er hans seneste hit. Her hjælper han den moderne mand med at genfinde gør-det-selv dyderne fra dengang, far var knægt. Det er Store NØRD for voksne. Alt sammen med en autentisk teknikbegejstring, der ville efterlade de fleste voksne mænd en smule forlegne. Men ikke May. Han brænder igennem på sin cocktail af nøgen begejstring, bundløs viden og sin fjumrede facon.

»Keep it real« - leveret med en halvkikset amerikansk accent. Det var svaret, da jeg for et par år siden i et interview i London spurgte James May om hemmeligheden bag hans TV-succes. Han laver kun programmer, der resonerer med hans indre nørd. Og den troværdighed mod sit autentiske jeg er hans opskrift på succes.

Han er født i Bristol i 1963. Han sang i kirkekoret, indtil han langede en af sine korkolleger en flad. I skolen blev han drevet af en tilbagelænet dovenskab, der sjældent rakte til karakterer ud over det middelmådige. I fritiden samlede May cykler, producerede drager og lavede krigsskibe og fly i Lego og Airfix. Interessen for musik bestod fra tiden i kirkekoret, og han afsluttede universitetet med en grad i musikvidenskab, som han ikke har brugt siden.

Efter en serie småjobs bragte interessen for biler ham til bilmagasinet Autocar, hvorfra han dog blev fyret i 1992. Som redigerende på Autocars ekstratillæg om årets biler, ændrede han på indledningerne i en serie små artikler. Første bogstav i hver artikel var stort og i rød. Satte man de røde bogstaver efter hinanden, stod der løst oversat: »Du synes sikkert, det her blad er rigtigt fedt. Men du skulle prøve at lave det. Det er røvsygt.« Og så gav redaktøren ham sparket.

May har haft den samme kæreste i over 13 år, men ingen børn. Han har en svaghed for både klassiske biler og motorcykler, og så har han et lille fly med kendingsbogstaverne GO-OCOK et ordspil på hans faste vending: »Oh cock,« som han altid udbryder, når han kludrer i det på skærmen. Han startede som vært på Top Gear i 2003, og siden er han gået fra succes til succes. Men kan man virkelig stryge til tops ved bare at være autentisk og nørdet? Uden en forkromet karriereplan?

»Jeg var ikke en synderligt ambitiøs ung mand. Jeg havde masser af interesser, men havde ingen jordisk idé om, hvad jeg ville være. Og så skete tingene ligesom bare. Så desværre det var ikke rigtigt nogen plan,« svarede han nærmest undskyldende. Så 1-0 til indhold over form. 1-0 til den autentiske nørd over karriereskærmtrolden med rundsave på albuerne.B

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.