Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tokyo mister udsigt til nationalsymbol

Tokyos sidste udsigt fra gadeniveau til det storslåede nationalikon Fujisan bliver snart blokeret.

Fujisan
Fujisan

For få årtier siden kunne Japans 3.776 meter høje nationalsymbol, den perfekte keglevulkan Fujisan, ses fra adskillige steder i hovedstaden Tokyo.

I dag er der kun et enkelt punkt i gadeniveau i det centrale Tokyo, hvor det stadig er muligt at nyde det betagende syn, nemlig fra toppen af den lille bakke Fujimizaka i hovedstadens Nipporidistrikt.

Men om et års tid er det formentlig slut, for trods talrige protester ventes en 45 etager høj boligblok at blive opført, hvorefter udsigten vil blive definitivt blokeret.

Tiusindvis af tokyoetere begræder tabet af udsigten til Japans højeste bjerg, der ligger ca. 100 km fra verdens største byområde.

- Da jeg gik i grundskole kunne jeg se bjerget fra anden sal i vores hus. Det strejfede mig aldrig, at jeg en dag ikke ville kunne det mere, siger en lokal indbygger i Nippori til Japan Times.

Professor i landskabsarkitektur, Makoto Akasaka, forklarer til avisen, at der næppe er noget, der kan forhindre opførelsen af den udsigtsblokerende skyskraber.

- I øjeblikket er der ingen love eller regler, der beskytter udsigter som denne. Det første skridt ville være at udfærdige nogle retningslinjer for at gøre det, siger han.

Fujisan er formentlig verdens mest reproducerede motiv. Vulkanen optræder i utallige sammenhænge på japansk TV, i reklamer, på plakater og i kunst.

Mest berømt i sidstnævnte forbindelse er uden tvivl den sprudlende japanske 1800-tals maler Katsushika Hokusai, som i sine 36 prospekter af Fuji skildrede vulkanen fra de mest forunderlige synsvinkler.

Hans maleri af det fjerne Fujisan omringet af en mægtig, skumsprøjtende havbølge er formentlig det mest velkendte i hele den japanske kunsthistorie.

LÆS OGSÅ: Stor rejsefeature på dansk om Fujisan her.

Indbyggerne i Tokyo mister dog under alle omstændigheder ikke helt udsigten til deres hvidklædte nationalsymbol.

I forstæderne er der stadig små og større kigmuligheder til vulkanen adskillige steder, ligesom man blot kan tage elevatoren op til toppen af en skyskraber eller op til udsigtsplatformen i verdens næst højeste tårn, det 634 meter høje Tokyo Skytree, der åbnede i fjor.

I øvrigt er udsigten fra Tokyo til Fujisan under alle omstændigheder blokeret det meste af året pga. tåge, smog og lignende. Men her om vinteren er chancen for klart vejr størst.

Endelig må vi rette en almindelig fejl, som endda blev gentaget i svaret på et spørgsmål i TV 2-quizzen »Hvem vil være millionær?« for nylig. Den magtfulde vulkan hedder ikke Fujiyama - hverken på dansk, engelsk eller japansk. Fujisan eller Fuji-san er den korrekte betegnelse.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.