Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tjekkisk domstol: Russisk hacker kan udleveres til USA

Den mistænkte hævder, at FBI har forsøgt at overtale ham til at tilstå et hackerangreb mod Demokraterne i USA.

Den 29-årige Jevgenij Nikulin hævder, at FBI har knyttet ham til et hackerangreb på Det Demokratiske Parti i USA inden præsidentvalget i 2016. Her ses en bil forlade Pankrac-fængslet i Prag, hvor tirsdagens høring fandt sted. Scanpix/Michal Cizek
Den 29-årige Jevgenij Nikulin hævder, at FBI har knyttet ham til et hackerangreb på Det Demokratiske Parti i USA inden præsidentvalget i 2016. Her ses en bil forlade Pankrac-fængslet i Prag, hvor tirsdagens høring fandt sted. Scanpix/Michal Cizek

En tjekkisk domstol besluttede tirsdag, at en russisk statsborger kan udleveres til USA, hvor han er anklaget for at hacke sociale netværk, eller til Rusland, hvor han er mistænkt for bedrageri.

Det skriver flere internationale nyhedsbureauer.

Tjekkisk politi anholdt den mistænkte, Jevgenij Nikulin, i Prag 5. oktober sidste år i samarbejde med det amerikanske forbundspoliti, FBI.

Anholdelsen skete, to dage før at USA formelt anklagede den russiske regering for at forsøge at blande sig i den amerikanske præsidentvalgkamp.

Rusland beskyldte straks USA for at chikanere sine borgere og lovede at kæmpe imod Nikulins udlevering fra Tjekkiet til USA. Og med det samme udstedte russerne en arrestordre på Nikulin over påstået tyveri fra systemet WebMoney.

Selv hævder den 29-årige Jevgenij Nikulin, at FBI har knyttet ham til et hackerangreb på Det Demokratiske Parti i USA inden præsidentvalget i 2016. Ifølge Nikulin forsøgte FBI i februar at overtale ham til at tilstå angrebet.

»Først var det en engelsktalende mand, der udspurgte ham og angiveligt kaldte en person ved navnet Jeffrey,« siger Nikulins advokat, Martin Sadilek, til nyhedsbureauet AFP.

»7. februar, under tilstedeværelse af amerikanske embedsmænd, var det angiveligt FBI-agent Jeffrey Miller, der udspurgte ham,« siger advokaten videre.

Nyhedsbureauet Reuters skriver, at der ikke er påvist nogen sammenhæng mellem Nikulin og angrebet på Demokraternes computere under valgkampen.

Straks efter tirsdagens afgørelse appellerede Jevgenij Nikulin dommen til Tjekkiets Højesteret.

»Nu går sagen til Højesteret, og så bliver det op til justitsministeren at afgøre, hvilket land han (Nikulin) skal udleveres til, og om han overhovedet skal udleveres,« siger talskvinde for retten Marketa Puci til AFP.

En domstol i den amerikanske delstat Californien anklagede i oktober den 29-årige Nikulin for at stå bag omfattende hackerangreb på firmaerne LinkedIn, Dropbox og Formspring i 2012.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.