Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tjekkiet vil gøre sit engelske navn mere simpelt

Tjekkerne håber, at landets OL-deltagere kan have »Czechia« og ikke »Czech Republic« stående på deres dragter.

Prag: Det har egentlig ikke den store betydning for dem, der taler dansk.

Men begiver man sig ud i at tale engelsk, skal man til at forberede sig på snart at omtale Tjekkiet som "Czechia" i stedet for "Czech Republic", der er det officielle navn for det centraleuropæiske land, som grænser op til Tyskland, Polen, Slovakiet og Østrig.

Torsdag ventes de politiske ledere af Tjekkiet nemlig at vælge "Czechia" som det enkelte ord, der skal være et alternativ for det længere "Czech Republic".

Den kortere version vil ifølge politikerne gøre det lettere for blandt andet selskaber og sportsfolk at benytte sig af landets navn på forskellige produkter.

Når forslaget som ventet bliver vedtaget af Tjekkiets præsident, regeringen og de to kamre i parlamentet, vil udenrigsministeriet formelt skrive til FN, at "Czechia" fremover vil være landets officielle, korte navn.

Tjekkiet blev et selvstændigt land, da Tjekkoslovakiet i 1993 blev delt i to. Men indtil nu har der ikke været et standardiseret enkelt ord, som kan bruges om landet på engelsk. Modsat eksempelvis "France" - Frankrig - der er den korte udgave af "the French Republic".

- Vi anbefaler at bruge et navn med kun ét ord i udenlandske sprog i situationer, hvor det ikke er nødvendigt at bruge landets formelle navn: ved sportsbegivenheder, i forhold til marketing og så videre, lyder det i en fælles pressemeddelelse fra blandt andet præsidenten og premierministeren.

Håbet er, at den korte udgave vil kunne bruges til sommerens olympiske lege i Brasilien.

Mens nogle er begejstrede for idéen, er andre mere kritiske. Det gælder blandt andet ministeren for regional udvikling i Tjekkiet, Karla Slechtova.

Hun mener, at "Czechia" minder for meget om "Chechnya", der på dansk hedder Tjetjenien.

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.