Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tjekkiet følger Trump og kalder Jerusalem Israels hovedstad

USA's anerkendelse af Jerusalem som Israels hovedstad bliver nu fulgt op af Tjekkiet, der erklærer sig enig.

Donald Trump anerkender Jerusalem som Israels hovedstad. Det har vakt røre hos palæstinenserne, der opfatter store dele af Jerusalem som sit hellige land. Scanpix/Mandel Ngan/arkiv
Donald Trump anerkender Jerusalem som Israels hovedstad. Det har vakt røre hos palæstinenserne, der opfatter store dele af Jerusalem som sit hellige land. Scanpix/Mandel Ngan/arkiv

Prag. Tjekkiets udenrigsministerium skriver i en meddelelse onsdag aften, at "Tjekkiet på nuværende tidspunkt, før der er aftalt fred mellem Israel og Palæstina, anerkender Jerusalem som hovedstaden i Israel".

Dermed følger tjekkerne USA's omdiskuterede tiltag om at gøre op med årtiers politik og anerkende Jerusalem som Israels hovedstad.

Det har vakt røre hos palæstinenserne. De opfatter store dele af Jerusalem som sit hellige land.

Meddelelsen fra tjekkerne er dog ikke entydig. Jerusalem kan i fremtiden blive hovedstad i både Israel og Palæstina, står der.

- Tjekkiet betragter Jerusalem som den kommende hovedstad i begge stater. Både staten Israel og den kommende palæstinensiske stat, står der i meddelelsen.

Tjekkerne vil ikke begynde at rykke sin ambassade til Jerusalem. Det vil "kun ske efter forhandlinger med nøgleaktører i regionen og i verden", står der videre.

Tjekkiet er en af Israels stærkeste allierede. Det hedengangne Tjekkoslovakiet var en af 33 lande, der stemte for FN's plan for at oprette den jødiske stat i 1947.

Det var desuden et af de første lande til at anerkende staten Israel, som det også leverede våben til.

Donald Trumps beslutning om at anerkende Jerusalem som Israels hovedstad er et opgør med en international konsensus.

Israel betragter Jerusalem som sin hovedstad. Israelerne har blandt andet placeret parlamentet og højesteret i den hellige by.

Men det internationale samfund fastholder, at byens status skal fastlægges gennem forhandlinger. Alle lande har derfor hidtil haft deres ambassader i Tel Aviv.

Jerusalem har i mere end tusinde år været en vigtig by for de tre religioner jødedommen, kristendommen og islam.

Det har som hovedregel altid været muligt for alle tre religioner at bevæge sig mere eller mindre frit i byen.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.