Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Titusinder fejrer magtskifte i Gambia

Gambias nye præsident står over for en stor opgave med at løfte det lille vestafrikanske land ud af fattigdom.

Gambias nye præsident, Adama Barrow, betragter menneskemængden fra en åben bil, idet han ankommer til sin indsættelsesceremoni lørdag uden for hovedstaden Banjul. Scanpix/Seyllou
Gambias nye præsident, Adama Barrow, betragter menneskemængden fra en åben bil, idet han ankommer til sin indsættelsesceremoni lørdag uden for hovedstaden Banjul. Scanpix/Seyllou

Banjul. Titusinder af vælgere i Gambia strømmede lørdag til et stadion for at fejre, at landets nye præsident blev taget i ed på gambisk jord.

- Få mennesker havde troet, at jeg ville stå her i dag, sagde Adama Barrow, der var klædt i en traditionel hvid klædedragt.

- I 22 år har gambierne længtes efter at leve i et land, hvor vores forskellige klaner er knyttet sammen af tolerance og vores beslutsomhed om at arbejde sammen for det fælles bedste, sagde den nye præsident i sin tale.

Blandt de omkring 25.000 mennesker, der lørdag var samlet til ceremonien lidt uden for hovedstaden Banjul, var præsidenterne fra Ghana, Liberia, Senegal, Sierra Leone og flere andre afrikanske lande.

Adama Barrow blev allerede taget i ed for en måned siden i sit eksil i nabolandet Senegal, efter han havde vundet præsidentvalget.

Her havde han søgt tilflugt, fordi forgængeren, Yahya Jammeh, afviste at give slip på magten.

Flere ugers højspændt politisk krise fordampede dog, da Jammeh efter massivt pres indvilgede i at forlade præsidentposten og rejse i eksil.

Dermed kunne Barrow for tre uger siden igen vende hjem fra Senegal.

- I dag fejrer vi genfødslen af demokratiet og retsstaten i Gambia, siger Sainey Marenah, en journalist der også netop er vendt hjem efter at have boet i Senegal i de seneste fire år.

Den 51-årige Barrow står nu over for en stor opgave med at løfte det lille vestafrikanske land ud af fattigdommen, som til dels skyldes Jammehs styre.

Under forgængeren blev tusindvis af politiske modstandere fængslet og et stort antal virksomheder eksproprieret.

- Vi har arvet en økonomi i nedgang, sagde Barrow i sin tiltrædelsestale.

Han lovede blandt andet at investere i uddannelse og arbejde for at fremme investeringer i ny teknologi.

I dag er Gambias økonomi afhængig af eksport fra mindre landbrug samt indtægten fra de turister, der kommer for at nyde solen og de hvide strande.

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.