Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tilhængere beder for Hugo Chávez' liv

For få måneder siden fejrede Venezuelas indbyggere præsidentens genvalg. Nu beder de for hans liv, mens spekulationer om Chávez' helbred florerer.

Tilhængere af Venezuelas præsident, Hugo Chávez, beder for hans helbred.
Tilhængere af Venezuelas præsident, Hugo Chávez, beder for hans helbred.

Stemningen blandt indbyggerne i Venezuela er på få måneder vendt fra euforisk til trist. I oktober fejrede de, at præsident Hugo Chávez var blevet genvalgt. Nu beder de for hans liv, mens plakater på gadelamper viser Chávez, som peger ned på en stor samling tilhængere. På plakaterne står der "Nu er vi mere end nogensinde med Chávez."

Detaljerne om Chávez' helbred har været sparsommelige, men han skulle eftersigende lide af en kræftsygdom. Under en operation i december blev den 58-årige socialistleder ramt af voldsomme blødninger som følge af en operation, og blødningerne har siden medført flere infektioner.

Nu venter præsidentens tilhængere på enhver melding fra Cubas hovedstad Havana, hvor Chávez kæmper for sit liv. Det skriver The Guardian.

- Vi er alle meget forvirrede. Vi har ingen ide om, hvad vi skal forvente. Jeg beder for, at han skal komme sig, men jeg forventer det værste, siger en af tilhængerne, Joaquín Cavarcas.

For mange af præsidentens tilhængere er det umuligt at forestille sig, hvem der kunne erstatte Chávez, som har domineret landets politik i 14 år.

- Jeg vil have, at præsident Chávez skal komme tilbage. Jeg har bedt for hans helbred fra begyndelsen, men på nuværende tidspunkt har jeg mistet al håb, siger Sixto Zambrano, som er pensioneret soldat.

Edsaflæggelse i fare

Hugo Chávez' formelle edsaflæggelse for en ny seksårig periode som præsident er ellers planlagt til at finde sted på torsdag. Men præsidenten er ikke blevet set, og han har heller ikke udtalt sig siden hans operation 11. december. Det har medført spekulation om, hvorvidt han vil blive i stand til at komme i bedring inden edsaflæggelsen - også blandt præsidentens tilhængere i Venezuela:

- Vi må vente på, at han kommer i bedring, og så må hans edsaflæggelse finde sted. Jeg tror ikke, han kommer tilbage i næste uge. Forsamlingen må beslutte, hvad de gør i mellemtiden, men han er præsident, og vi må vente til, at han kommer tilbage, siger avissælgeren Ruben Daza.

Regeringen sagde torsdag, at præsidenten led af komplikationer som følge af en alvorlig lungeinfektion efter operationen. Hans tilstand er af hjælpere blevet beskrevet som alvorlig. En spansk avis påstod, at han lå i koma, mens de sociale medier flyder over med spekulationer om, at han allerede er død. Men det nægter ministre og officielle stemmer fra regeringen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.