Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tilbagesendelse af rohingyaer har lange udsigter

Det var meningen, at fordrevne muslimer tirsdag skulle begynde at returnere fra Bangladesh til Myanmar.

Rohingyaernes hjemsendelse fra Bangladesh til Myanmar trækker i langdrag. Arkivfoto.
Rohingyaernes hjemsendelse fra Bangladesh til Myanmar trækker i langdrag. Arkivfoto.

Tirsdag skulle tilbagesendelsen af mere end 650.000 fordrevne muslimske rohingyaer fra Bangladesh til Myanmar være begyndt.

Men det kommer ikke til at ske, siger Abul Kalam, der er kommissær for flygtningehjælp i Bangladesh.

Til nyhedsbureauet Reuters fortæller han, at forberedelserne af tilbagesendelsen kun lige er gået i gang.

»Listen af personer, der skal sendes tilbage, og proceduren for at verificere dem er ikke endnu lavet. Der er heller ikke bygget transitlejre endnu,« siger han.

Dermed ser det ud til, at der kan gå måneder, før de første rohingyaer kan vende tilbage til Myanmar.

Mange af rohingyaerne er desuden slet ikke interesserede i at komme til Myanmar, så længe vilkårene ikke ligger fast.

Og Filippo Grandi, der er FN's flygtningehøjkommissær, opfordrer også de to lande til at kaste flere kræfter i at løse de praktiske problemer, der fortsat ikke er styr på.

»Det drejer sig blandt andet om spørgsmålet om statsborgerskab, rettighederne for rohingyaerne i delstaten Rakhine (hvor de hovedsageligt holder til, red.), muligheden for at bevæge sig frit, adgang til offentlig service og levebrød.«

Rohingyaerne kan ikke få statsborgerskab i Myanmar, hvor deres borgerrettigheder desuden er væsentligt ringere end buddhisternes.

Planen for tilbagesendelsen blev offentliggjort i sidste uge. Den går ud på, at der skal oprettes fem transitlejre i Bangladesh, og at flygtningene herfra skal sendes til to modtagelejre i Myanmar.

Vurderingen var i sidste uge, at planen ville kunne gennemføres på to år, når først den var sat i værk.

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.