Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Til tops på paladsets flagstang gik præsidentens beskidte undertøj

En kunstnergruppe mener, at den tjekkiske præsident har et for tæt forhold til Kina og Rusland. Symbolsk hejste de et par gigantiske røde underbukser op over præsidentpaladset i Prag.

To medlemmer af det tjekkiske kunstnerkollektiv Ztohoven viser »præsidentens« underbukser frem. Foto: AFP
To medlemmer af det tjekkiske kunstnerkollektiv Ztohoven viser »præsidentens« underbukser frem. Foto: AFP

»Jeg har en plan. Vi skal bruge et par meterstore røde underbukser, tre skorstenfejerdragter, en flagstang og et tjekkisk præsidentpalads.«

Sådan kunne det have lydt ved et planlægningsmøde i det tjekkiske kunstnerkollektiv Ztohoven. Udstyrslisten til den happening, som gruppen udførte i weekenden, kunne unægtelig lyde som taget ud af en af Egon Olsens planer. Bortset fra, at formålet ikke var det store kup, men derimod en kunstnerisk og satirisk kritik af den nuværende tjekkiske præsident og tidligere premierminister, socialdemokraten Miloš Zeman.

Lørdag eftermiddag lykkedes det tre medlemmer af kunstnergruppen kortvarigt at lade kæmpeunderbukserne veje over det berømte Prag Slot efter at have sneget sig op til dets flagstang forklædt som skorstensfejere.

Ifølge gruppen repræsenterede underbukserne præsidentens »beskidte undertøj«, som ifølge dem blandt andet består i et usundt tæt forhold til både Rusland og Kina, vulgært sprog, valg af tvivlsomme rådgivere, at skolebørn med særlige behov bliver adskilt fra resten af eleverne samt en lang række andre kritikpunkter.

Talsmand føler »væmmelse«

Ztohoven er et kunstnerkollektiv, der er kendt for at lave kontroversielle happenings med en humoristisk undertone i det offentlige rum. Tidligere har de blandt andet hacket tjekkisk TV for at kunne vise en computergenereret paddehattesky fra et atomangreb rejse sig over et pastoralt tjekkisk landskab under en direkte udsendelse, hvilket flere medlemmer af gruppen blev retsforfulgt for.

Under happeningen »Borger K« – opkaldt efter den tysk-tjekkiske forfatter Franz Kafkas berømte romankarakter – overtog flere medlemmer af gruppen ved hjælp at computermanipulerede billeder hinandens identiteter og fik sågar udstedt pas i disse navne, inden de blev arresteret og tiltalt for dokumentfalsk.

Også i forbindelse med hejsningen af underbukserne ser gruppens medlemmer ud til at komme i karambolage med myndighederne, da de tre ansvarlige blev anholdt umiddelbart efter aktionen. De er dog efterfølgende blevet løsladt, men er sigtet for forstyrrelse af den offentlige orden.

Mens happeningen er blevet mødt med nogen moro, ikke mindst i den internationale presse, er der andre miner blandt repræsentanter for præsident Zemon.

Hans talsmand, Jiri Ovcacek, fordømte happeningen i skarpe vendinger, og betegnede den som symptomatisk for en »fascistificering« af det tjekkiske samfund og manglende respekt for nationale symboler. På Facebook tilføjede han, at han kun følte »foragt og væmmelse« ved underbuksehejsningen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.