Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tidligere magtpartier udraderes i fransk valgs første runde

Socialister og republikanere skal i gang med stor selvransagelse, lyder det fra iagttager af fransk valg.

François Fillon, medlem af det republikanske parti, må se sig slået i første valgrunde. Reuters/Christian Hartmann
François Fillon, medlem af det republikanske parti, må se sig slået i første valgrunde. Reuters/Christian Hartmann

Prognoserne for første runde af det franske præsidentvalg viser en forventet afklapsning til de traditionelle regeringspartier i Frankrig.

Det fortæller Henrik Prebensen, seniorforsker ved Institut for Romansk på Københavns Universitet, der har fulgt den franske valgkamp.

»Det er virkelig en udradering af de traditionelle franske partier, og det er spændende, hvordan det kommer til at gå fremover med dem,« siger han.

Ifølge de første prognoser, der er kommet, efter at valgstederne søndag aften lukkede i Frankrig, er det midterkandidaten Emmanuel Macron og den højreorienterede Marine Le Pen, der går videre til anden runde af det franske præsidentvalg.

Resultatet var ventet i de fleste meningsmålinger, og det interessante bliver nu de næste ugers valgkamp, hvor det blandt andet vil vise sig, hvilken opbakning Macron og Le Pen får fra de resterende partier.

2Det spændende bliver, hvad de resterende partier siger. Om de alle vil sige "stem på Macron",« siger Henrik Prebensen.

Søndag aften har flere partier, hvis kandidat ikke er forsat til anden valgrunde, allerede opfordret til, at der stemmes på Macron.

Og mens Macron altså allerede kan vide sig forholdsvis sikker på opbakning, skal der kigges anderledes indad hos blandt andre socialisterne og republikanerne.

»Der skal ske en ransagning af hjerte og nyre hos alle partier,« siger Henrik Prebensen med henvisning til de traditionelle magtfulde partier, der alle har måtte se sig overhalet af Macrons parti En Marche! og Le Pens Front National.

Republikanerne skal sandsynligvis lede efter en ny frontfigur efter Francois Fillons skandaleprægede valgkamp. Men også socialisterne skal samle partiet sammen på ny.

»Socialisterne skal starte helt fra bunden,« siger Henrik Prebensen.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.