Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tidligere FN-generalsekretær er død

Den tidligere diplomat, politiker og generalsekretær for FN egypteren Boutros Boutros-Ghali er død, 93 år, skriver Reuters.

Tidligere FN-generalsekretær Boutros Boutros-Ghali er død.
Tidligere FN-generalsekretær Boutros Boutros-Ghali er død.

Den tidligere diplomat, politiker og generalsekretær for FN egypteren Boutros Boutros-Ghali er død, 93 år.

Det oplyser Venezuelas FN-ambassadør, Rafael Dario Ramirez Carreno, der er formand for FN's Sikkerhedsråd i februar, skriver nyhedsredaktør Reuters.

Oplysningen kom frem ved et møde i sikkerhedsrådet, hvor der også er blevet afholdt et minuts stilhed af rådets 15 medlemmer.

Der er ikke blevet offentliggjort nærmere omstændigheder om hans død.

Boutros-Ghali spillede en central rolle i egyptisk politik og blev senere generalsekretær for FN fra 1992 til 1996, og han blev dermed FN's første generalsekretær fra Afrika.

Han fokuserede særligt stærkt på hungersnøden i Somalia og forsøgte desuden at mægle i krigen i det tidligere Jugoslavien.

Han opnåede dog ikke meget succes i perioden som generalsekretær.

USA kritiserede blandt andet Boutros-Ghali for at have været for passiv under folkemordet i Rwanda og for ikke at presse hårdt nok på for en intervention, der skulle ende 1990'ernes lange borgerkrig i Angola.

Det endte med, at USA blokerede for, at han kunne få en anden periode som generalsekretær.

Boutros-Ghali mødte flere gange modstand fra demonstranter. Enkelte gange har han vadet ind i menneskemængden og konfronteret demonstranterne, når hans sikkerhedsfolk tillod det.

- Jeg er vant til, at fundamentalister i Egypten argumenterer mod mig, har han udtalt til Reuters.

Boutros-Ghali blev uddannet fra Kairo University og i Paris.

Efter en universitetskarriere, som fokuserede på internationale relationer, blev han udenrigsminister i Egypten i 1977 under præsident Anwar al-Sadat.

Han ledsagede al-Sadat på en afgørende tur til Jerusalem, hvor der blev indgået en fredsaftale mellem Egypten og Israel. Det endte i sidste ende med, at Anwar al-Sadat blev myrdet fire år senere.

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.