Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Thorning udnytter demokratisk vindue i Myanmar

Danmark har fordoblet sin udviklingsbistand til Myanmar, hvor militærregimet på den ene side arbejder for mere demokrati og på den side ser stort på den brutale undertrykkelse af landets muslimske mindretal.

Statsministerens mødtes bl.a. med oppositionsleder Aung San Suu Kyi,
Statsministerens mødtes bl.a. med oppositionsleder Aung San Suu Kyi,

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har kvitteret for de demokratiske takter i Myanmar, det tidligere Burma, ved at besøge landet og fordoble den årlige udviklingsbistand fra Danmark fra 50 til 100 millioner kroner.

Hendes besøg, der blev indledt søndag, falder imidlertid sammen med omfattende og blodige overgreb på det muslimske mindretal, rohingyaerne, der i de seneste måneder er blevet fordrevet fra deres hjem og byer i den vestlige del af Myanmar.

Og det bør påtales på statsministerens møder med repræsentanter fra regeringen og oppositionsleder Aung San Suu Kyi, lød det fra Human Rights Watch inden Helle Thorning-Schmidts afrejse.

- Jeg er helt enig i, at det skal påtales, at der er tydelige problemer i forhold til de etniske minoriteter, og at det er blevet utroligt voldsomt. Det har jeg også gjort i de samtaler, jeg har haft, og det fyldte rigtigt meget i min samtale med Aung San Suu Kyi her til eftermiddag. Hun lagde særligt vægt på vigtigheden af, at Myanmar får et retssamfund, så borgerne er beskyttede mod overgreb, og at myndighederne får stoppet voldshandlingerne omgående, siger Helle Thorning-Schmidt til Berlingske Nyhedsbureau.

Spørgsmål: Danmark har skruet op for den økonomiske støtte til Myanmar. Er det ikke en fin balance, når nu landet ledes af et militærregime, og vil støtten ikke gøre det endnu sværere for demokratiske kræfter som Aung San Suu Kyi at komme til?

- Jeg tror ikke, der er nogen, som er i tvivl om, at når vi ser et politisk tøbrud som det i Myanmar lige nu, så gælder det om at engagere os for at kunne gøre en forskel. Men vi presser også på for, at menneskerettighederne overholdes, at der skabes et retssamfund, at man behandler de etniske minoriteter bedre, og at man løslader politiske fanger. Alt det har vi mulighed for at sige, når vi taler med folk, og det er lige præcis det, jeg har gjort i dag, svarer den danske statsminister.

Hun er »forsigtig optimist« på Myanmars vegne og understregede over for Aung San Suu Kyi, at man kan regne med Danmark, som vil presse på for yderligere reformer i landet.

Myanmar var indtil for et år siden en pariastat, der var udstødt af det internationale samfund, og som Vesten straffede med hårde sanktioner. Siden har landets militærregime iværksat en demokratisk reformproces i et tempo, der har overrasket de fleste, og det er også baggrunden for den danske statsministers besøg.

Der er ingen klare beviser for, at de burmesiske myndigheder er direkte involveret i overgrebene mod rohingyaerne, men omvendt kritiseres regeringen og demokratiforkæmperen Aung San Suu Kyi for at forholde sig tavse og passive. Kritikken kommer blandt andet fra menneskerettighedsrapportører fra FN, regeringer i flere muslimske lande samt Human Rights Watch.

Helle Thorning-Schmidt, der på sit visit i Myanmar åbner Danmarks og Norges nye repræsentationskontorer i Yangon sammen med Norges statsminister Jens Stoltenberg. Hun rejser mandag videre til Laos, hvor hun skal deltage i et ASEM-topmøde med flere stats- og regeringschefer fra Asien og Europa.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.