Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Theresa May vil udskrive valg: »Landet er ved at finde sammen, men Westminster er ikke«

Den britiske premierminister har overraskende meddelt, at hun vil søger Underhusets godkendelse til at udskrive valg et år efter seneste valg trods loven om fem-års valgperioder.

Den britiske premierminister, Theresa May, har overraskende meddelt, at hun vil holde parlamentsvalg 8. juni.

Beslutningen kommer samtidig med, at meningsmålinger giver Det Konservative Parti omkring 20 procents forspring til Labour. Til gengæld kan Liberaldemokraterne true konservative i flere EU-positive valgkredse.

»Jeg har lige ledet et møde i kabinettet, hvor vi var enige om, at regeringen skal udskrive parlamentsvalg, der skal finde sted 8. juni,« sagde May i en kort erklæring foran den britiske premierministerbolig 10 Downing Street i London.

Hun gjorde det helt klart, at valget vil være fuldt fokuseret på Brexit og forhandlingerne med EU om Storbritanniens udmeldelse af EU. Det vil stå i skærende kontrast til valget i foråret 2015, hvor daværende premierminister David Cameron reelt kun dedikerede én dag i valgkampen til at diskutere briternes forhold til EU.

Det vil være første gang, at May søger et folkeligt mandat som premierminister. Efter EU-folkeafstemningen trådte Cameron tilbage, og May blev udpeget som ny premierminister af et flertal i den konservative gruppe i Underhuset.

May sagde i sin erklæring, at Storbritannien havde overrasket med en positiv økonomisk udvikling efter Brexit-beslutningen. Hun sagde også, at hun »modstræbende« var kommet frem til beslutningen om valg, men at hun anser det for nødvendig for at samle et arbejdsdygtig politisk flertal om Brexit-forhandlingerne.

»Landet er ved at finde sammen, men Westminster er ikke,« sagde May og kritiserede, hvad hun kaldte oppositionspartiers modstand og »politiske spil« omkring, hvordan Brexit skal foregå.

»Splittelse i Westminster kan risikere at skade vores evne til at gøre Brexit til en succes.«

For at udskrive parlamentsvalg skal May have flertal i Underhuset til at omgå den lov, som Cameron fik vedtaget med May som indenrigsminister, der forhindrer lov i utide i fastsatte fem års valgperioder.

May har tidligere, blandt andet i et interview med BBC, kategorisk afvist, at hun ville udskrive et lynvalg. Om det siger Theresa May selv i erklæringen:

»Siden jeg blev premierminister har jeg sagt, at der ikke bør være noget valg før 2020, men nu har jeg konkluderet, at den eneste vej til at garantere sikkerhed og stabilitet til årene, der kommer, er at afholde dette valg og efterspørge jeres støtte til de beslutninger, jeg må tage.«

Flere af de britiske oppositionspartiers ledere har reageret positivt på Theresa Mays beslutning.

Jeremy Corbyn, leder af det største oppositionsparti Labour, skriver på Facebook, at han byder beslutningen velkommen.

»Jeg byder premierministerens beslutning om, at give det britiske folk en chance for at stemme for en regering, der vil sætte majoritetens interesse først, velkommen.

Labour vil tilbyde landet et effektivt alternativ til en regering, der har fejlet i at genopbygge økonomien, leveret nedadgående levestandarder og skadelige nedskæringer på vores skoler og NHS.

I de sidste par uger har Labour fastsat politik, der tilbyder et klart og troværdigt alternativ for landet. Vi ser frem til at vise, hvordan Labour vil gå forrest for det britiske folk,« skriver han.

Lederen for oppositionspartiet Liberal Democrats, Tim Farron, skriver på Twitter, at det er »jeres chance for at ændre landets kurs«.

Det skotske national parti SNPs leder Nicola Sturgeon byder også premierministerens udmelding velkommen.

UKIP udtrykker sig mere forbeholdent, men lederen Paul Nuttall siger alligevel, at de byder muligheden for at sprede deres positive budskab til folket, velkommen.

Dermed tyder alt på, at forslaget vil få den to-tredjedels majoritet, der skal til for, at der kan blive afholdt lyn-valg.

Theresa May kommenterede selv på oppositionen, og det alternativ de tilbyder, i hendes erklæring.

»Det bliver et valg mellem stærkt og stabilt lederskab i nationens interesse med mig som jeres premierminister, eller svag og ustabil koalitionsregering ledet af Jeremy Corbyn (partileder af Labour, red.), og støttet af de liberale demokrater, der vil genåbne splittelsen fra folkeafstemningen, og Nicola Sturgeon og SNP (det skotske nationalparti, red),« sagde premierministeren.

OPDATERES

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.