Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tester Nordkorea en atombombe i morgen? Kinas Xi maner til besindelse i telefonsamtale med Trump

Mens en konvoj af amerikanske krigsskibe nærmer sig Den koreanske Halvø, forbereder Nordkorea endnu en mærkedag, hvilket ofte fejres på militær vis. Kina og USA's præsidenter diskuterede tidligere i dag emnet.

Det amerikanske hangarskip USS Carl Vinson er blevet sendt afsted til Nordkorea for at afskrække Kim Jong-un og det nordkoreanske styre fra at afprøve yderligere missiler eller atomvåben.
Det amerikanske hangarskip USS Carl Vinson er blevet sendt afsted til Nordkorea for at afskrække Kim Jong-un og det nordkoreanske styre fra at afprøve yderligere missiler eller atomvåben.

BEIJING. Det amerikanske hangarskib Carl Vinson flankeret af adskillige følgeskibe har sat kurs mod Den Koreanske Halvø. Her forventes krigsskibene at ankomme i løbet af ugen. Målet er ikke hemmeligt. Den amerikanske regering ønsker at afskrække det nordkoreanske styre fra at foretage yderligere test a missil- eller atomteknologi. Det skal forhindre, at landet bliver i stand til at sætte et atomsprænghoved på et langtrækkende missil med den amerikanske kyst inden for rækkevidde.

Men Nordkorea har tydeligt givet udtryk for, at man ikke har i sinde at lade sig påvirke af pres udefra. Til trods for advarsler og i strid med utallige FN sanktioner fortsætter våbentestene, lyder budskabet fra Pyongyang.

Og den næste test kan meget vel tænkes at blive i morgen, når Nordkorea fejrer 85-året for oprettelsen af landet hær. Den slags mærkedage markeres ofte med militærparader eller missilaffyringer. Sydkoreas præsident advarede allerede sidste uge om, at en ny nordkoreansk provokation meget vel kunne finde sted i forbindelse med jubilæet i morgen.

Missiltest har Nordkorea foretaget mange af de seneste måneder, mens det store spørgsmål er, hvornår en ny atomprøvesprængning kommer. Den amerikanske tænketank 38 North har ved hjælp af satellitbilleder analyseret sig frem til, at der på det seneste har været udsædvanlig aktivitet ved et af de nordkoreanske testområder. Om styret forbereder landets sjette atomtest er umuligt at vide, men ifølge den Washington-baserede tænketank er det nordkoreanske militær i stand til at gøre det, hvis ordren kommer.

Donald Trump har i løbet af de få måneder, han har siddet i Det Hvide Hus, gjort truslen fra Nordkorea til en af sine topprioriteter. Han har flere gange diskuteret emnet med sin kinesiske modpart, Xi Jinping. Det var endnu engang tilfældet tidligere på dagen, hvor de to præsidenter talte sammen over telefonen.

Ifølge det kinesiske nyhedsbureau Xinhua opfordrede Xi Jinping til at udvise tilbageholdenhed og undgå handlinger, der vil kunne forværrer situationen. Hvis alle parter tager ansvar og er villige til at mødes på halvvejen, er det muligt at løse konflikten, lød det fra den kinesiske præsident.

Donald Trump og hans regering har ikke lagt skjul på, at man vil have Kina til at lægge et større diplomatisk og økonomisk pres på Nordkorea. Men om nødvendigt er USA villig til selv at handle, har han understreget.

Lasse Karner er Berlingskes korrespondent i Kina

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.