Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Terrororganisationen der ikke vil dø

Mens Islamisk Stat er på retræte i Syrien og Irak, sætter terrororganisationen fokus på nye områder.

FILE PHOTO: Islamisk Stat flytter østpå. I tre måneder har det filippinske militær forsøgt at nedkæmpe IS-jihadisterne i byen Marawi. Flere end 700 meldes døde og kampene fortsætter 1,juli  2017. REUTERS/Jorge Silva/File Photo
FILE PHOTO: Islamisk Stat flytter østpå. I tre måneder har det filippinske militær forsøgt at nedkæmpe IS-jihadisterne i byen Marawi. Flere end 700 meldes døde og kampene fortsætter 1,juli  2017. REUTERS/Jorge Silva/File Photo

Jihadvulkanerne er i udbrud. De vestlige politikere, der gentagne gange har fremhævet, at Islamisk Stat i Syrien og Irak skal elimineres en gang for alle, står over for et særsyn. For jo hårdere hammeren rammer jihadisterne i Irak og Syrien, desto mere synes terrororganisationen at brede sit vingefang.

Selv om det næsten ni måneder lange slag for befrielsen af Mosul kostede tusinder af IS-jihadister livet og vristede en strategisk vigtig by ud af hænderne på terrororganisationen, lever den videre.

IS-celler, der tidligere har kæmpet for kalifatet i Syrien og Irak får fodfæste i andre lande, og selv om den kurdisk anførte offensiv mod IS i Raqqa skrider planmæssigt frem, står det allerede klart, at Islamisk Stat ikke ophører med at eksistere, når organisationen har mistet sine to hovedstæder i Irak og Syrien. Tværtimod.

Nederlaget i Mosul har for alvor gjort Islamisk Stat til et globalt fænomen. Til dels fordi de overlevende jihadister har reorganiseret sig andre steder, men nok især fordi IS, trods nederlaget i Mosul, var i stand til at tilføre den angribende irakiske hær skyhøje tabstal. Ifølge en rapport fra det amerikanske forsvarsministerium mistede den irakiske eliteenhed Golden Division 40 procent af sine soldater i slaget om Mosul. Den pris giver genlyd i hele regionen og er med til at få regeringer til at tøve med at sætte militært ind mod IS-enklaver. Samtidig anvender IS de høje tabstal på det irakiske militærs side til at overbevise nye rekrutter om, at det stadig kan betale sig at kæmpe for kalifatet.

Ifølge en rapport fra det amerikanske forsvarsministerium mistede den irakiske eliteenhed Golden Division 40 procent af sine soldater i slaget om Mosul. Den pris giver genlyd i hele regionen og er med til at få regeringer til at tøve med at sætte militært ind mod IS-enklaver.
Samtidig anvender IS de høje tabstal på det irakiske militærs side til at overbevise nye rekrutter om, at det stadig kan betale sig at kæmpe for kalifatet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.