Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Terrornetværk vil forhandle med USA

Talebans allierede i Haqqani-netværket er klar til forhandling med USA, hvis Taleban gør det.

AFGHANISTAN: Terrornetværket Haqqani, som støtter og kæmper side om side med Taleban i Afghanistan, siger, at man er villig til at forhandle med USA - hvis Taleban gør det samme.

Reuters citerer en leder i Haqqani-netværket, som over telefonen fra et ikke nærmere oplyst opholdssted siger, at hvis Talebans øverste leder, Mullah Omar, beslutter at indlede forhandlinger:

- Vil vi hilse det velkomment, lyder det fra Haqqani lederen, der samtidig understreger, at Haqqani og Taleban er meget tæt på sejren i Afghanistan.

Efter at have nærmet sig USA via hemmelige forhandlinger i Qatar tidligere på året, afbrød Taleban i marts forhandlingerne med henvisning til, at USA havde ændret i forhandlingsteksten, der omfattede en udveksling af Taleban-fanger og mulig etablering af et politisk kontor i Qatar.

I september stemplede USA Haqqani som en terrororganisation, og i sidste uge besluttede FNs Sikkerhedsråd at indføre økonomiske sanktioner mod Haqqani.

Gruppen stod blandt andet bag det 18 timer lange angreb mod vestlige ambassader i Kabul og mod det afghanske parlament i april, og Talebans taktik er i dag at afvente USAs og resten af de udenlandske styrkers tilbagetrækning fra Afghanistan i 2014 - og så slå til med fuld styrke.

Så samtidig med, »at man vil byde forhandlinger velkommen«, lyder det også fra Haqqani-lederen, at »sådan som vi ser det, vil Obama ikke vente til 2014. Amerikanerne har haft store menneskelige og finansielle tab og er ikke i en position, hvor de kan klare flere tab«.

Haqqani består ikke kun af langskæggede krigere, men også af veluddannede og velklædte medlemmer, som driver mange både skjulte og legale forretninger. Det gælder alt fra narkosmugling til ejendomshandel i Pakistan og i Den Persiske Golf.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.