Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Terrorfrygt i EU: Kontrollen i lufthavne øges markant

Alle EU-borgere vil systematisk blive tjekket, når de enten vil forlade eller rejse ind i Schengen-zonen.

Et forslag om øget kontrol i de europæiske lufthavne blev fremsat af EU-Kommissionen som en direkte reaktion på en gruppe islamisters angreb i Paris i november 2015. Også en mere generel frygt for hjemvendte syrienkrigere spillede ind på tiltaget, som blev endeligt vedtaget 7. marts i år. Scanpix/Bax Lindhardt
Et forslag om øget kontrol i de europæiske lufthavne blev fremsat af EU-Kommissionen som en direkte reaktion på en gruppe islamisters angreb i Paris i november 2015. Også en mere generel frygt for hjemvendte syrienkrigere spillede ind på tiltaget, som blev endeligt vedtaget 7. marts i år. Scanpix/Bax Lindhardt

Frygten for terrorangreb fra blandt andet hjemvendte syrienkrigere betyder, at der skrues op for kontrollen ved de europæiske grænser.

Tiltaget betyder, at alle EU-borgere systematisk vil blive screenet i en række databaser, når de enten vil forlade eller rejse ind i Schengen-zonen.

Det er i forvejen påkrævet, at personer uden europæisk pas gennemgår netop den procedure. Men fra og med i dag, fredag, gælder ordningen alle.

»Formålet er at sikre, at personer, som krydser grænserne, ikke udgør en trussel mod den offentlige orden eller den interne sikkerhed,« lyder det fra EU-Kommissionen.

I Danmark er ordningen endnu ikke trådt i kraft, da loven er omfattet af det danske retsforbehold. Da der samtidig er tale om en udbygning af Schengen-reglerne, kan Danmark vælge at følge trop.

Det ventes at ske inden for seks måneder, oplyser Udlændinge- og Integrationsministeriet.

I Københavns Lufthavn er man da også allerede i gang med at forberede sig på opgaven, som kommunikationsdirektør Henrik Jørgensen kalder »enorm«.

»Det kan måske lyde som en lille ting, men det er en relativt stor ting, siger direktøren.

»I dag kan politimanden, der sidder i en boks og tjekker pas, vinke dig hurtigt igennem. Fremover skal han indlæse passet, som så skal tjekkes i et antal databaser,« siger han.

Helt lavpraktisk handler det nu om, at lufthavnen i samarbejde med politiet skal finde ud af, hvordan proceduren kan gennemføres på en måde, hvor ventetiden for rejsende ikke eksploderer.

»Fra politiets side skal der betydeligt mere bemanding til. Fra lufthavnens side handler det om de fysiske rammer. Der er brug for meget mere plads og mange flere kontrolfaciliteter,« siger Henrik Jørgensen.

Forslaget om øget kontrol blev fremsat af EU-Kommissionen som en direkte reaktion på en gruppe islamisters angreb i Paris i november 2015. Med bomber og håndvåben dræbte de unge mænd 130 mennesker.

Også en mere generel frygt for hjemvendte syrienkrigere spillede ind på tiltaget, som blev endeligt vedtaget 7. marts i år.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.