Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Terrorbrødre sendte blodig hilsen fra al-Qaedas højborg

Terrordramaet i Paris er en blodig hilsen fra AQAP, der holder til i Yemen og ubetinget er den stærkeste af al-Qaedas grupperinger rundt omkring i verden.

To franske gidseldramaer blev afsluttet fredag kort før klokken 17, da tre gidseltagere blev dræbt af franske specialstyrker.
To franske gidseldramaer blev afsluttet fredag kort før klokken 17, da tre gidseltagere blev dræbt af franske specialstyrker.

Nyhedsanalyse: Det blodige drama i Paris har igen rettet søgelyset mod terrornetværket al-Qaeda, der ellers i det forgangne år har stået i skyggen af det nye brand inden for militant islamisme – Islamisk Stat.

De to brødre bag nedskydningen af 12 mennesker ved det franske ugeblad Charlie Hebdo hævdede således at repræsentere al-Qaeda – mere præcist terrornetværkets afdeling på den arabiske halvø, forkortet AQAP, Al-Qaeda in the Arabian Peninsula.

Den ene af brødrene har ifølge amerikanske og franske efterretningskilder været i Yemen for at få terrortræning af al-Qaeda. Og Charlie Hebdos nu terrordræbte redaktør, Stephane Charbonnier, var opført på en dødsliste udfærdiget af al-Qaeda.

Det er han ikke længere. Eller rettere: På en opdateret dødsliste delt af Twitter-konti, der ofte bruges til al-Qaeda-­propaganda, er der nu et rødt kryds hen over Charbonniers billede.

En blodig hilsen fra AQAP, der holder til i Yemen og ubetinget er den stærkeste af al-Qaedas grupperinger rundt omkring i verden. Her har de udnyttet Yemens status som en skrøbelig, stort set fejlslagen stat og taget kontrollen med flere byer og landsbyer i den sydlige og østlige del af landet.

Målet for AQAP er at oprette en islamisk stat – et kalifat – på den arabiske halvø, og mens verden har været optaget af Islamisk Stats fremmarch i Syrien og Irak, har al-Qaeda i Yemen i det seneste halve år haft held til lokalt at indgå et samarbejde med nogle af Yemens mange magtfulde stammer.

Samarbejdet skyldes, at stammerne ligesom al-Qaeda er sunnimuslimske og på krigsfod med Yemens shiamuslimske befolkningsgruppe, houthierne, der har deres base i den nordlige del af landet. Herfra har houthierne i det seneste årti kæmpet en væbnet kamp for flere rettigheder i det overvejende sunnimuslimske Yemen, og i september i fjor lykkedes det houthiernes milits at erobre hovedstaden, Sanaa, fra regeringsstyrkerne.

Det har ikke bare givet al-Qaeda ekstra blod på tanden og gjort det lettere at rekruttere nye krigere i de sunnimuslimske stammer i de områder af landet, hvor al-Qaeda i forvejen står stærkt.

Houthiernes fremmarch har også kompliceret USAs menneskejagt på al-Qaedas jihadister i Yemen. USA har i årenes løb forsøgt at komme Yemens al-Qaeda til livs ved hjælp af målrettede missilangreb fra ubemandede fly, de såkaldte droner. Det er sket i overensstemmelse med landets skiftende regeringer, men de nye magthavere – de shiamuslimske houthier – er ikke bare generelt kritiske over for USAs politik i Yemen og i regionen. De er i særdeleshed kritiske over for de amerikanske droneangreb, som i øvrigt også uforvarende er med til at styrke terroristerne.

»Når dronerne tager uskyldige civile med i døden – og det sker – så er det nemt for al-Qaeda at rekruttere blandt de efterladte og pårørende,« forklarede menneskerettighedsaktivisten Jamila Ali Raja, der tidligere var diplomat og rådgiver i det yemenitiske udenrigsministerium, da hun før jul besøgte Danmark.

For USA er dronerne dog uundværlige, da al-Qaeda i Yemen set med amerikanske briller udgør den største terrortrussel. Ikke mindst nu, hvor al-Qaeda i Yemen ifølge den amerikanske efterretnings­tjeneste samarbejder med al-Qaedas filial i Syrien, al-Nusra Fronten om et plot om at gennemføre et terrorangreb mod et fly med kurs mod USA eller Europa.

»Embedsmænd frygter, at jihadister i Syrien med amerikansk eller europæisk pas vil være afgørende i plottet,« skrev ABC News allerede i sommer med henvisning til kilder i det amerikanske udenrigsministerium.

Set med al-Qaedas briller er USA omvendt et helt central angrebsmål. Det har AQAPs leder, Nasir al-Wuhayshi, der er al-Qaeda-lederen Ayman al-Zawahiris næstkommanderende, understreget flere gange.

Og det gentog AQAPs vigtigste bombeekspert, saudiarabiske Ibrahim al-Asiri, for nylig.

»Enhver front må angribe USA og dets interesser overalt. Vi har kendt hovedfjenden, Amerika, i årtier,« lød budskabet fra bombemanden, der tre gange har forsøgt at ramme et fly med kurs mod USA – blandt andet juledag i 2009, da en nigeriansk rekrut forsøgte at detonere en bombe gemt i underbukserne i luft­rummet over den amerikanske storby Detroit.

Det mislykkedes.

Det gjorde terrorangrebet mod det satiriske ugeblad i Paris ikke.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.