Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Terrorbølge rammer Pakistan: »Hver bloddråbe vil blive hævnet. Der er ingen tilbageholdenhed«

Mindst 75 mistede torsdag livet i et selvmordsangreb i Pakistan. Islamisk Stat har taget ansvar for angrebet, der er det ottende på blot fem dage.

En af de sårede hjælpes væk efter selvmordsangrebet mod sufi-helligdommen i Pakistan. Mindst 75 mistede livet og 250 blev såret. 17, Februar 2017. REUTERS/Akhtar Soomro
En af de sårede hjælpes væk efter selvmordsangrebet mod sufi-helligdommen i Pakistan. Mindst 75 mistede livet og 250 blev såret. 17, Februar 2017. REUTERS/Akhtar Soomro

MELLEMØSTEN: Mænd, kvinder og børn. De var alle mål, da en selvmordsbomber torsdag rettede et angreb mod en sufi-helligdom i landsbyen Sehwan, omkring 200 kilometer fra Karachi.

Mindst 75 mistede livet og 250 blev såret i angrebet, der beskrives som det mest omfattende i flere år. Bureauet Amaq, der er knyttet til Islamisk Stat, meddeler, at angrebet blev udført af Usman Ansari, der er medlem af Islamisk Stat.

Ifølge kilder i politiet, der udtaler sig til Reuters, gik en selvmordsbombemand ind i bygningen, der har hellig status hos sufi-muslimer. Her udløste han sin sprængladning blandt en stor gruppe mennesker, der var samlet til bøn. Hver torsdag samles tusinder af sufi-muslimer i helligdommen for at bede og danse.

Angrebet varsler ny uro i Pakistan. En omfattende militæroperation har siden 2014 bragt antallet af terrorangreb fra fundamentalistiske netværk ned. Men i løbet af de seneste fem dage er Pakistan blevet ramt af otte angreb.

Ifølge det pakistanske medie The International News er det den pakistanske del af Taleban-bevægelsen, Jamaat ul-Ahrar, der står bag ugens angreb i Lahore og Peshawar, hvor soldater, politibetjente og civile var blandt målene.

Ifølge BBC er årsagen til den seneste bølge af terrorangreb, at tidligere splittede dele af Pakistans Taleban-bevægelse nu har samlet sig. Disse grupper samarbejder også med Islamisk Stat i Afghanistan og Pakistan.

Den nyskabte situation er med til at underminere det pakistanske militærs forsøg på at kvæle nogle af de mest militante grupper, og spørgsmålet er, om Pakistan igen går en tid i møde, hvor terrorbevægelser vil være i stand til at angribe og destabilisere landet.

Torsdagens dødelige angreb har, ifølge BBC, fået den pakistanske general Qamar Javed Bajwa til at true Pakistans nabolande Indien og Afghanistan. Årsagen er, at de pakistanske myndigheder ikke mener de to lande gør nok for at bekæmpe terrornetværk, der opererer på begge sider af de pakistanske grænser.

»Hver bloddråbe vil blive hævnet, hævnet øjeblikkeligt. Der er ingen tilbageholdenhed her,« sagde generalen ifølge BBC.

Fredag morgen lukkede Pakistan sin grænse til Afghanistan af sikkerhedshensyn. Og ifølge mediet The Express Tribune dræbte pakistanske antiterrorenheder mindst 21 medlemmer af væbnede terrorgrupper natten til fredag.

I november 2016 døde 52 i et selvmordsangreb, der også var rettet mod en af sufiernes helligdomme i Baloochistanprovinsen. Islamisk Stat tog også ansvaret for dette angreb.

Sufi-muslimer omtales som islams mystikere. De gør brug af dans og musik ved bøn, og anses derfor af Islamisk Stat for at være vantro.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.