Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Terroraktion sætter Netanyahu under pres

Israels premierminister står med et svært valg efter onsdagens terroraktion i landet, vurderer Mellemøst-kender Jens Nauntofte.

En bus i centrum af den israelske by Tel Aviv blev onsdag udsat for et bombeangreb. Mindst 20 blev såret.
En bus i centrum af den israelske by Tel Aviv blev onsdag udsat for et bombeangreb. Mindst 20 blev såret.

GAZA/ISRAEL: Terroraktionen onsdag mod en bus i Tel Aviv, der sårede 22 personer, har sat Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, under et stort pres.

Skal han acceptere en våbenhvile, eller skal han fortsætte den hårde linje over for palæstinenserne? Det er det helt afgørende spørgsmål, vurderer forfatter og Mellemøst-kender, Jens Nauntofte.

- Terroraktionen i Tel Aviv et stort problem for Netanyahu. Skal Israel tage de igangværende forhandlinger om en våbenhvile alvorligt, eller skal de ikke? Samtidig er Netanyahu under kæmpe pres fra USAs udenrigsminister, Hillary Clinton, for at indgå en våbenhvile. Men Netanyahu er en hård negl. Han vil først og fremmest undgå, at han bliver anskuet som en svag taber i et magtspil med Hamas. Med et par måneder til valget tæller det jo også med, når han skal gøre sin stilling op, vurderer Jens Nauntofte.

Han mener dog, at en aftale om en våbenhvile kommer på plads.

- Jeg tror på, at det vil lykkes. Netanyahu er under kolossalt stort pres. Men det kommer meget an på, hvilket budskab Clinton har med til Egyptens præsident Morsi. Vi ved det ikke, for der er jo ikke sluppet noget ud om forhandlingerne, siger Nauntofte.

Onsdag blev endnu en blodig dag i den otte dage lange konflikt med beskydninger på kryds og tværs mellem Gaza og Israel. Palæstinensiske myndigheder oplyste, at 11 palæstinensere blev dræbt onsdag. Samtidig steg antallet af tilskadekomne ved bus-eksplosionen i Tel Aviv til mindst 22.

Aktionen blev fordømt af både USA og FNs generalsekretær Ban Ki-moon. Til gengæld var der jubelscener i Gaza, hvor nyheden om den vellykkede aktion medførte glædesskud i gaderne.

Det er nogle år siden, Tel Aviv sidst blev ramt af terror. Sidst, det skete, var i april 2006, da en palæstinensisk selvmordsbombemand dræbte 11 mennesker ved en sandwichbod nær byens busstation.

Siden tirsdag i sidste uge er 140 palæstinensere rapporteret dræbt - mere end halvdelen civile ofre. Fem israelere er dræbt, herunder en israelsk soldat.

USAs udenrigsminister, Hillary Clinton, ankom tirsdag aften til Israel. Det forlød, at en våbenhvile var tæt på at blive indgået mellem parterne. Men Israel afviste og sagde, at man ville vente, til man havde oplevet 24 timer uden angreb.

Hamas har stillet som betingelse for en våbenhvile, at Israel sætter en stopper for enhver form for »aggression«, og at man stopper med at udpege og ramme mål i Gaza. Konflikten begyndte netop for godt en uge siden, da Israel myrdede den højtstående Hamas-leder Ahmed Jabari.

Den låste situation betød, at angrebene fra begge sider onsdag fortsatte.

Tidligt onsdag havde den amerikanske udenrigsminister et møde med palæstinensernes præsident Mahmoud Abbas. Dernæst drog hun af sted til Egypten for at tale med præsident Morsi, som har været drivkraften under de igangværende forhandlinger om en våbenhvile. Morsi er reelt den eneste, der kommunikerer med begge parter i den fastlåste konflikt.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.