Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Teenagers død ændrer filippinsk narkokrig

Hundredvis af børn gik med i optog for 17-årig, som blev dræbt af politifolk i en gyde i Manilas slum.

Over tusind mennesker deltog lørdag i et begravelsesoptog for at mindes en teenager, som blev dræbt af politiet i sidste uge og for at protestere mod myndighedernes brutale krig mod narkotika.
Over tusind mennesker deltog lørdag i et begravelsesoptog for at mindes en teenager, som blev dræbt af politiet i sidste uge og for at protestere mod myndighedernes brutale krig mod narkotika.

Over tusind mennesker deltog lørdag i et begravelsesoptog i det nordlige Manila for en teenager, som ifølge øjenvidner blev dræbt af politifolk i en af storbyens gyder.

Dødsfaldet har ført til sjældent skarpe reaktioner i offentligheden over for myndighedernes brutale krig mod narkotika. Begravelsen blev dermed en af de hidtil største protester mod præsident Rodrigo Duterte's dødelige krig mod narkotika.

Krigen mod narkotika har siden juni sidste år kostet flere end 12.500 mennesker livet - mange af dem under uklare omstændigheder.

Det gælder også den 17-årige Kian Loyd delos Santos, hvis død har forstærket spekulationer om, at politiet systematisk henretter mistænkte - hvad enten det er narkomaner eller pushere.

Nonner, præster og hundredvis af børn gik med i optoget for den 17-årige og råbte taktfast »Retfærdighed for Kian, retfærdighed for alle«.

Den 17-åriges far, Saldy, sagde i en kort tale ved gudstjenesten, at hans søn var uskyldig, og han udtrykte harme over politiets fremfærd.

»Har de ingen følelser? Det tror jeg ikke, at de har,« sagde han om politiet.

Delos Santos blev af civilklædte betjente slæbt hen til en beskidt gyde fyldt med affald i det nordlige Manila, inden han blev skudt i hovedet og efterladt død i en svinesti. Det siger øjenvidner og journalister.

Forældre og advokater har anmeldt de tre medlemmer af narkotikapolitiet for drab. De hævder, at de dræbte den 17-årige i selvforsvar.

Sagen kommer efter flere andre, der har afsløret stor politibrutalitet, og som har ført til heftig kritik af de filippinske myndigheder fra vestlige regeringer og menneskerettighedsgrupper.

De fleste filippinere støtter krigen mod narkotika, og Duterte er fortsat en populær præsident, men flere er begyndt at stille spørgsmål efter delos Santos's død i sidste uge.

»Der er sket en stor forandring. Før kunne politiet blot dræbe og ingen stillede spørgsmål. Men nu reagerer folk og de udtrykker sympati med dem, der bliver ramt,« siger Katherine David.

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.