Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Talibans kampe nær skoler koster børn livet i Afghanistan

Taliban har øget krigsførelse i bebyggede områder, og stadigt flere kvinder og børn bliver dræbt og såret.

Kabul: Krigshandlinger i Afghanistans byer har medført en stort stigning i antallet af dræbte og sårede, hvoraf mange er børn, siger FN's mission i landet.

I årets tre første måneder blev 161 børn dræbt, mens 449 blev såret, viser nye tal. Det er en forøgelse på næsten 30 procent.

- Hvis kampe nær skoler, legepladser, hjem og sygehus fortsætter, og hvis de krigende parter fortsat bruger granatkastere, så vil disse tal fortsætte med at stige, siger Danielle Bell, som er chef for FN-organet Unama.

I alt blev 600 mennesker dræbt, og 1343 såret i perioden. Antallet af dræbte kvinder i perioden er steget med fem procent, hvilket afspejler, at Taliban har øget krigsførelsen i bebyggede områder.

52 kvinder blev dræbt og 143 blev såret i perioden.

Taliban har netop varslet en forårsoffensiv og har i de seneste dage foretaget større angreb i den nordlige by Kunduz, som kortvarigt blev indtaget af Taliban sidste år.

Desuden har den militante, islamistiske bevægelse gennemført større angreb i provinserne Kunar, Wardak, Ghazni og i Helmand.

Den årlige forårsoffensiv markerer normalt begyndelsen på "kampsæsonen", selv om Taliban det forgangne vinterhalvår fortsatte sine kampe mod regeringsstyrkerne uden en sæsonbestemt pause.

FN anslår, at 60 procent af de dræbte og sårede var ofre for Taliban og andre oprørsstyrker som Islamisk Stat. Regeringsstyrkerne menes at være skyld i 19 procent af skaderne på civile.

Militære iagttagere siger, at det afghanske militærs overordnede strategi i kampen mod Taliban er at forhindre oprørerne i at vinde permanent kontrol over et større område, store veje eller en storby.

Men sikkerhedsstyrkerne er ikke stærke nok til selv at bevare permanent kontrol alle steder.

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.